Berlin Teknik Üniversitesi ile İşbirliği Anlaşması
Türkiye'nin uluslararası alanda en fazla işbirliği yapan Bahçeşehir Üniversitesi, dünyanın en büyük üniversitelerinden Berlin Teknik Üniversitesi ile AR-GE, bilgisayar, yazılım, araştırma laboratuarı, öğrenci ve öğretim üyesi değişimimi içeren kapsamlı bir anlaşma imzaladı.
Anlaşmayla Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Teknik Üniversitesi'nde, Berlin Teknik Üniversitesi de Bahçeşehir Üniversitesi'nde araştırma ofisleri kuracak. Yine anlaşma kapsamında her iki üniversitenin öğretim üyeleri İstanbul ve Berlin'de dersler verecek. Bahçeşehir Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi'nin Almanya'daki kampusunda bir de yazılım laboratuarı kuracak.
"BU İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE'YE ÇOK ŞEY KAZANDIRACAK"
İmza töreninde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Almanya'nın Türkiye için stratejik konumda olduğunu, geçmişten bugüne kurulan siyasi ve işgücü işbirliklerinin artık bilim ve araştırma alanlarına da taşınması gerektiğini vurguladı. Yücel; "Türkiye hızla gelişen ve sınırlarını aşan bir ülke. Ancak yalnızca fındık fıstık ticareti yaparak büyüme yakalayamayız. Üniversite olarak teknoloji ve bilgi üretmeden sürdürülebilir kalkınmaya inanmıyoruz. Böyle bir üniversite ile de işbirliğine imza atıyoruz. Berlin Teknik Üniversitesi ile özellikle teknoloji üretimi yazılım ve bilgisayar teknolojisi alanlarında işbirliklerimiz olacak. Özellikle Almanya'da yaşayan Türkleri kucaklayan çalışmalar yapacağız. Çok yakında da Berlin Teknik Üniversitesi İstanbul ofisini kuracağız. Böylece bizim Almanya'da, Berlin Teknik Üniversitesi'nin de Türkiye'de bir laboratuarı olacak. Bu işbirliğinin Türkiye'ye çok şey kazandıracağını düşünüyorum" dedi. Enver Yücel, Türkiye'de sürdürülmekte olan Fatih Projesi için Berlin Teknik Üniversitesi yönetimine birlikte çalışma önerisinde de bulundu.
"DIŞ BAĞLANTILARI EN GÜÇLÜ ÜNİVERSİTEYİZ"
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ise üniversite olarak genç olmalarına rağmen Türkiye'nin dış bağlantıları ve ilişkileri en güçlü üniversitesi olduklarını belirterek "Daha önce Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Yale Üniversitesi, New York Üniversitesi (NYU), Mukogawa Üniversitesi (Japonya), Busan Üniversitesi (Güney Kore), Freie Üniversitesi (Berlin) başta olmak üzere 186 üniversite ile işbirliği anlaşmamız var. Ancak Berlin Teknik Üniversitesi ile yaptığımız bu çalışma bugüne kadarki en kapsamlı anlaşma olacaktır. Her iki üniversite için de katkı sağlayacak bir işbirliği olacağını düşünüyorum" dedi.
"ENVER YÜCEL'İN ENERJİSİNE HAYRAN KALDIM"
Berlin Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jorg Steinbach ise daha önce Türkiye'den hiçbir üniversiteyle işbirliği anlaşması yapmadıklarına dikkat çekerek; "İstanbul'a ilk gittiğimde Bahçeşehir Üniversitesi'nin ve Enver Yücel'in enerjisine hayran kaldım. Hızlı ve sonuç alıcı işlere imza atıyorsunuz. Bu nedenle Bahçeşehir Üniversitesi'ne olan inancımız tam. Bizim gibi çalışkan ancak bizden daha hızlı karar veren bir üniversite. Sanırım bu işbirliği çok güzel projelere imza atacaktır. Berlin Teknik Üniversitesi'nin, Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir ofis açacak olmasından mutluluk duyuyorum. Hocalarımızın da İstanbul'a gitmekten keyif alacağını düşünüyorum" dedi.
İLK ETAP ÇALIŞMALAR MART 2012'DE BAŞLIYOR
Yapılan anlaşma çerçevesinde Berlin Teknik Üniversitesi bünyesinde Bahçeşehir Üniversitesi'nin kullanacağı bir laboratuar açılacak. Aynı şekilde Bahçeşehir Üniversitesi'nde Berlin Teknik Üniversitesi'nin kullanacağı bir laboratuar kurulacak. İlk etap çalışmalar Mart 2012 de İstanbul'da başlayacak.
Almanya çalışmalarına üç yıl önce başlayan Bahçeşehir Üniversitesi ilk olarak hukuk alanında önemli işbirliklerine imza attı. Bahçeşehir Üniversitesi ile Max-Planck Enstitüsü arasında ortaklaşa yürütülen çalışmaların yanı sıra iletişim fakültesi de Berlin Freie Üniversitesi ile medya, kültür ve iletişim alanında ortak projelere imza atıyor.