Günümüzden yüzyıl önce, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nda şehit düşen Yüzbaşı Yusuf Kenan Bey ile eşi Zehra Hanım arasındaki aşkı ve savaşın acılarını gerçek bir aile dramıyla gün yüzüne çıkaran asırlık mektuplar, “Gelibolu Mektupları 1912 – 1915, Ruhum, Sevgili Beyim!” adlı kitapta bir araya getirildi.
“Bahçeşehir Üniversitesi Gelibolu 100. Yıl Araştırmaları Merkezi” tarafından tarihin tozlu raflarından çıkarılarak yayına hazırlanan Dr. Fikret Yılmaz imzalı kitap, 1912 – 1915 sürecinde Gelibolu ve Çanakkale Boğazı’nın sürekli müdafileri arasında yer alan Yüzbaşı Kenan Bey’in başta eşi ve diğer yakınlarının birbirine yazdığı mektuplar aracılığıyla, savaşlar sırasında bir ailenin hayatına, onların arasında olup bitenlere ve savaşın cephe dışında kalanları nasıl etkilediğine ilk kez bu kadar yakından bakma fırsatı veriyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan kitap Yüzbaşı Yusuf Kenan, eşi Zehra ve onların yakın çevresi arasında yazılan 94 mektuptan hareketle savaşın cephe ve cephe dışındaki yüzünü, insanların hissettiklerini izlemeye çalışıyor.
YUSUF KENAN KİMDİR?
Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit düşen Yüzbaşı Yusuf Kenan Bey, hayatının son üç yılını Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Boğazı’nın savunmasındaki görevlerde geçirmişti. Fakat O’nun şehit düştüğü savaş, Gelibolu cephesindeki ilk görevi değildi. İlk defa Trablusgarp Savaşı (1911 – 1912) sırasında Çanakkale Boğazı’nın savunmasında bulunmuştu. İkinci kez Balkan Savaşları nedeniyle (1912 – 1913) nedeniyle Gelibolu’da görev yapmış ve üçüncü olarak da Birinci Dünya Savaşı’nda şehit düştüğü güne kadar Gelibolu Yarımadası’nı müdafaa eden askerler arasında yer almıştı. Trablusgarp Savaşı’nda Anadolu tarafındaki Kumkale ve Ezine’deydi. Balkan Savaşları sırasında ise 11 ay boyunca Maydos (Eceabat), Bolayır ve Anafartalar’da görevliydi. Birinci Dünya Savaşı’nda Gelibolu’ya tekrar gönderildiğinde, 1914 Ekim’i ile 25 Nisan 1915’te Gelibolu Kara Savaşları’nın başladığı gün İkiz Koyu’na çıkartma yapan kuvvetlere karşı savaşırken şehit düştü. Şehit olduğunda 34 yaşındaydı ve arkasında 27 yaşındaki eşi Zehra ile biri üç yaşında diğeri yaklaşık altı aylık iki çocuk bırakmıştı. Ölümünden ise ailesinin 15 gün sonra haberi olabildi. Savaşın acılarının yanı sıra Yüzbaşı Yusuf Kenan ile Zehra Hanım’ın bundan bir asır önce kaleme aldığı mektuplar aracılığıyla gün yüzüne çıkan büyük aşkın anlatıldığı “Gelibolu Mektupları, 1912 – 1915, Ruhum, Sevgili Beyim!” kitabı Bahçeşehir Üniversitesi Gelibolu 100. Yıl Araştırmaları Merkezi’nin ilk yayını olma özelliğini taşıyor.