Hükümet Liderlik Okulu (HLO) tarafından düzenlenen Siyaset Okulu’nun 9. haftası alanlarında uzman konukların katılımıyla gerçekleşti.
İlk oturumda Finlandiya Eski Başbakanı, Nokia Danışma Ortağı Esko Aho “Siyaset, İş Dünyası ve Eğitim Üzerine” konuşmasıyla başladı. Siyasette başarılı olmanın altında yatan dinamiklere değindi. Nokia’nın yatırımlarını doğru zamanda ve geleceğe yönelik olduğunu belirterek aynı durumun siyaset içinde geçerli olduğunu ifade etti. Başarı için Malcolm Gladwell’in Outliers kitabındaki beş özelliğin gerekli olduğunu vurguladı. Bu beş özelliği; doğru zamanlama, doğru yetenek, risk alma kapasitesi, doğru teknoloji ve doğru ekosisteme sahip olmak şeklinde sıraladı.
2. oturumda T.C Devlet Eski Bakanı ve Başbakan Eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır “İyi Yönetişim” konusunu değerlendirdi. İyi yönetişimin herkesin hakkı olduğunu ve bunun sadece siyasette değil özel sektörde de önemli bir faktör olduğunu ifade etti. Yönetişim kavramının saydamlık, açıklık, katılımcılık, hesap verilebilirlik, yerelleşme gibi kavramlarını da barındırdığını belirtti.
“Türkiye Sermaye Piyasaları” konusunun değerlendirildiği 3. oturum Borsa İstanbul Başkanı Dr. Mustafa İbrahim Turhan’ın katılımıyla gerçekleşti. Siyasetin amacının toplum refahını arttırmak olduğunu ifade etti. Refah seviyesinin de eğitim, gelişmişlik düzeyi ve iktisadi durum ile tespit edilebileceğini belirtti. Ayrıca hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan haklarının da bu konuda önemli unsurlar olduğunu vurguladı. Refah seviyesinin artması için milli gelirin artması gerektiğini sözlerine ekledi.
“2014 Yılı başında, Dünya ve Türkiye Ekonomisine bakış” konusu ile 4. oturum T.C Manisa Milletvekili, Maliye ve Çalışma Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Sümer Oral’ın katılımıyla devam etti. Türkiye’nin çağdaş dünyanın uygar bir üyesi olduğunu belirtti. Bu uygarlığın demokrasinin, hukukun üstün olduğu bir uygarlık olduğunu vurguladı. Hedefin 21. Yüzyılın çağdaş devrini oluşturmak ve bunu etkin bir şekilde işletmek olduğunu ifade etti. Asıl hedefin AB olduğunu ve şu an fasılların açıldığını bu durumu korumamız gerektiğini belirtti. Ayrıca Türk ekonomisinin AB için önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Son oturum Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Çelik’in “Kırkambar, Kelimeler ve Şeyler” konusunu değerlendirmesiyle gerçekleşti. Konuşmasına medeniyetimizin kendisine göre dil algılaması olduğunu ifade ederek başladı. Çoğunlukçuluk ile çoğulculuk arasındaki farkı hala çözemeyen bir ülkede eleştiri muhalefet ve hakaretin iç içe olduğu bir siyaset ortamının yeşerdiğini vurgulayarak sonuçta katı bir ayrışmanın yaşandığı tespiti ile konuşmasını tamamladı.