Hükümet Liderlik Okulu (HLO) tarafından düzenlenen Siyaset Okulu 6. haftasında değerli konuklarıyla güncel konuları ele aldı.
İlk oturum Suriye Ulusal Konsey Kurucu Üyesi Mahmut Osman’ın “Suriye’de Son Gelişmeler” konusunu değerlendirmesiyle gerçekleşti. Suriye’de rejimin siyasi alanları tamamen kapattığını vurgulayarak konuşmasına başlayan Osman, sivil toplum örgütlenmelerinin bile ülkede yasak olduğunu, toplumun kendini ifade edemediğini ve toplumun siyasal ve sosyal sıkışmadan sonra bir patlama yaşadığını belirtti. Suriye’de olayların sivil olarak başladığını; fakat Esad güçlerinin şiddet yoluyla bu sivillerin silahlanmasına sebep olduğunu ifade etti.
T.C Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan 2. oturumda “İnternet Yasası” konusunu değerlendirdi. Dünyayı değiştiren üç devrimin tarım, sanayi ve iletişim devrimi olduğunu ifade etti. Bu noktada Türklerin tarım devrimine etkin bir biçimde katılıp sanayi devriminden uzak kaldığını; ancak hane başına düşen internet kullanımına bakıldığında iletişim devriminde iyi bir noktada olduğunu belirtti. Fakat tartışılmakta olan internet yasasının Türkiye için sansür uygulaması olduğunu belirtti.
“Kültür Siyaseti ve Kültür Turizm” konusunun değerlendirildiği 3. oturum T.C İzmir Milletvekili, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleşti. Türkiye topraklarının en eski uygarlıklara öncülük yaptığını ifade etti. Bu topraklarda 14 bin yıl öncesine ait eserler olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı döneme değinen Günay, arkeolojiyi geliştirdiklerini vurguladı. Devletin arkeolojiye ayırdığı bütçenin az olduğunu ifade etti. Son olarak “Türkiye’nin petrolü yoktur ama çok değerli eserleri vardır.” dedi.
Bahçesehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Yücel’in yönettiği 4. oturumda OECD Eğitim ve Yetenekler Direktör Yardımcısı Andreas Schleicher ‘in katılımıyla “21. Yüzyılda Eğitim Politikaları” değerlendirildi. 21. yüzyıl pedagojisinde 4 önemli öğe olduğunu ifade eden Yücel bunların: beceri, bireyselleştirme, dijitalleşme ve veri-tabanlı politikalar olduğunu ifade etti. Schleicher, Pisa sınavının amacına değindi. Farklı yeteneklere sahip olan insanları tespit etmek için yapıldığını belirtti. Farklı olabilen, rutin olmayan bilgilere sahip, bilgisayarların da yapabileceği işleri yapma kapasitesinden daha fazlasına sahip olan insanların daha iyi işler bulduğunu da sözlerine ekledi.
Son oturumda Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi, Avrupa Parlamentosu 5. Dönem Milletvekili Ozan Ceyhun “Türkiye İçin Avrupa Birliği Yılı 2014” konusunu değerlendirdi. 2014 yılının Türkiye için Avrupa Birliği Yılı olduğunu ifade etti. 17 Aralık sürecinden sonra AB’nin Türkiye’yi eleştiriye tutmadığını ve Brüksel gezisinde AB temsilcilerinin temkinli davrandığını belirtti. 25 Mayıs 2014te Avrupa Parlamentosu seçim olacağını ve bu seçimlerde muhtemelen Türk dostu isimlerin başa geçeceğini vurguladı. Kıbrıs sorununa değinen Ceyhun, AB’nin Kıbrıs ile ilgili alınan kararlara sıcak baktığını belirtti.