Hükümet Liderlik Okulu’nun düzenlediği Siyaset Okulu’nun 3. haftasında Türkiye ve Dünya gündemi ele alındı.
İlk oturum Gazeteci, Yazar Dr. Hüsnü Mahalli’nin “Son Gelişmeler Işığında Ortadoğu” konusunu değerlendirmesiyle başladı. O bölgenin insanı olduğunu belirten Mahalli, Ortadoğu kelimesinin kullanmadığını, bölgeye ‘bizim coğrafya’ dediğini ifade etti. Bölgede yaşanan tüm savaşları gördüğünü ve bir gazeteci olarak izlediğini, anlattıklarının somut bilgi olduğunu vurguladı. Günümüzde yaşananların 30 yıl sonrasının planı olduğun belirtti. Ortadoğu’ da durumun daha kötüye gittiğine vurgulayarak her gün bu topraklarda birçok kişinin öldüğünü ve bunlardan kimsenin haberinin olmadığını sözlerine ekledi.
“Basın Özgürlüğü” konusunun tartışıldığı 2. oturum Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in katılımıyla gerçekleşti. Meslek hayatı boyunca görev bilinciyle ve insanlar için çalıştığını belirtti. Basın Konseyi’nin amacına değinen Türenç, Türkiye’de basın özgürlüğü ve basın elçiliği için çalıştıklarını ifade etti. Özgür basının özgür toplum olduğunu vurguladı ve özgürlüğü olmayan bir demokrasinin arızalı olduğunu belirtti. Sansür konusuna değinerek, gazetecilerin görevlerini yaparken devlet ve bazı basın kuruluşları tarafından baskı altına alındıklarını ve oto sansür uyguladıklarını ifade etti.
Demokratik Sol Parti Genel Başkanı, T.C. Devlet Eski Bakanı Dr. Masum Türker ‘in “İç ve Dış Politikaya Bakış” konusunu değerlendirmesiyle 3. oturum gerçekleşti. Türkiye’de 3 farklı gündeme değinen Türker; bunlardan birincisinin medyanın sunduğu gündem olduğunu, ikincisinin fakirlik gibi ‘gerçek’ gündem olduğunu, sonuncusunun ise çeşitli güç odakları, ajanlar, devleti yönetenler tarafından yaratılan gündem olduğunu belirtti. Siyaset yapacaklara tavsiyesiler de bulundu. Tavsiyelerinin ilkeli olmak, inançlı olmak ve idealizme inanmak olduğunu belirtti. Dürüstlüğün de bunlara katılabileceğini belirten Türker, dürüstlüğü yapılan işte açık, şeffaf olup toplum yararını gözetmek olduğunu vurguladı.
4. oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Dr. Mehmet Hilmi Güler “ Global Enerjide Yeni Gelişmeler ve Yakın Gelecek” konusunu değerlendirdi. Enerjinin sadece evlerimiz ve arabalarımızda kullandıklarımızla sınırlı olmadığını belirtti. Türkiye’nin Doğusunun petrol ürettiğini, Batısının ise petrol tükettiğini vurguladı. Türkiye’nin bu durumda doğudan batıya petrol taşıyan bir köprü olduğunu ifade etti. Bu durum sebebiyle ülkelerle diplomasisinin ilerlediğini belirtti. Rüzgar enerjisine değinen Güler, ülkemizin ve komşularımızın bu konuda zengin olduğunu ve rüzgar tribünü üretilerek bunların satılabileceğini söyledi. Son olarak ülkemizdeki rezervleri satın almak isteyen yapancı yatırımcılara rezervlerimizin tamamı değil belirli bir kotaya kadar satıldığını vurguladı.
Son oturum “ Ukrayna ve Suriye’deki Gelişmelere Batı’nın ve Rusya’nın Tutumu” konusunu Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın değerlendirmesiyle gerçekleşti. Suriye ve Ukrayna’da çok önemli olaylar yaşandığını vurguladı. Suriye’de bir iç savaş yaşanırken Ukrayna’da gösterilerin devam ettiğini belirtti. Suriye’de yaşanan olaylara değinen Caşın, Suriye’nin kimyasal silah kullanmada 4. ülke olduğunu hatırlattı. Ukrayna’nın AB ve Rusya arasına sıkışmış bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye ile 4 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu ifade etti. Ülkede yaşanan olayların ekonomik kaynaklı olduğunu belirtti. Ukrayna’daki krize değinerek, bu durumda Rusya’dan ekonomik yardımlar geldiğini sözlerine ekledi