Hükümet Liderlik Okulu (HLO) tarafından düzenlenen Siyaset Okulu’nun 2. haftasında Türkiye’nin güncel sorunları farklı bakış açılarıyla değerlendirildi.
İlk oturum Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’in “Türkiye’nin Sorunlarına Liberal Bakış Açısı” konulu oturum ile başladı. Liberalizmin düşünce felsefesi olduğunu ifade eden Toker, aynı zamanda bunun özgür bir yönetim sistemi, özgürlük felsefesi olduğunu vurguladı. Liberal demokrasinin aşamalarının; temel hak ve özgürlükler, serbest piyasa, sınırlı devlet, adalet, bireycilik olduğunu belirtti. Liberalizmin sorunlarına değinen Toker, ülkemizde gençlerin ya sol görüşlü ya milliyetçi ya da muhafazakâr olduğunu ve aynı durumun basında da olduğunu kaydetti. Bir demokrasinin liberal olabilmesi için seçme hakkı, bilgiye erişim hakkı, örgütlenme hakkı gibi hakların olması gerektiğini vurguladı. Özgürlüklerden feragat edilemeyeceğini, dünya üzerinde özgürlük vererek zenginleşmiş bir ülke olamadığını belirtti.
T.C Milletvekili, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Vekili Mahir Ünal’ın “Vizyon, Deneyim” konusunu değerlendirmesiyle 2. oturum gerçekleşti. Sözlerine grup başkan vekilliği görevinin tanımını ve işlevlerini anlatarak başladı. Meclisteki yasama süreçlerinin nasıl yürüdüğünü açıkladı ve bu süreçler hakkında bilgi sahibi olunmasının önemini vurguladı. Ayrıca egemenlik kavramının millete ait bir değer olması gerektiğini savundu ve cumhuriyet rejiminin hatalarına ve eksiklerine rağmen oldukça başarılı bir proje olduğunu ifade etti. Konuşmasında Gezi sürecini de değerlendirerek parti olarak süreci doğru analiz etmek adına yoğun çalışmalar yaptıklarını ve bu doğrultuda politikalar yürüttüklerini belirtti.
“Türk Dış Politikasında Ufuk Turu” konusunu anlatmak üzere Gazeteci, Yazar, Akademisyen Nur Batur ile 3. oturum gerçekleşti. ‘Değerli Yalnızlık’ kavramının nasıl oluştuğunu ve ne gibi sonuçlar doğuracağını anlamak için geçmişe bakmak gerektiğini belirtti. Türk Dış Politikası’nı çeşitli alt dönemlere ayırarak bu dönemlerin genel özelliklerini sıraladı. Özellikle 2002 sonrası AKP dönemiyle gelen yeniliklere ve açılımlara değinen Batur, 2007 sonrası dönemde bunların etkisini kaybettiğini ifade etti.
4. oturumda ise “Yeni Türkiye ve Anayasa” konusunu T.C Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum değerlendirdi. Siyaset yaparken vicdanlı olunması gerektiğini ifade etti. Dünyada Anayasa yaparken nasıl bir yol izlendiğini incelemek gerektiğini ve ülkemize nasıl uyarlanacağının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Anayasa yapılırken bilimsel yöntemlerin kullanılması gerektiğini vurguladı. Yasama ve Yürütmenin tartışılmadığı sürece yeni bir anayasanın yapılamayacağını sözlerine ekledi.
Son oturum Emekli Albay, Araştırmacı Yazar Erdal Sarızeybek’in “Türkiye Nereye Gidiyor?” konusuna ilişkin değerlendirmeleriyle gerçekleşti. Dünya’yı ve Ortadoğu’yu anlamak için öncelikle Anadolu’nun anlaşılması gerektiğini belirtti. Bu bölgede güç kaybetmenin büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Tarihi süreci değerlendirerek Anadolu da güç kaybetmenin tarihten silinmeye neden olacağını ifade etti. Sarızeybek, Türkiye’de terörün çözülebilmesi için sürecin iyi analiz edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.