BAU Çevre Mühendisliği Bölümü yapmakta olduğu bilimsel çalışmalarla ilklere imza atıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için Tübitak tarafından sağlanan 4.5 Milyon TL destek ile kurulan "Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sistemi"nin liderliği BAU Çevre Mühendisliği tarafından yapılıyor.
Ülkemizde, hava kalitesinin korunması ve iyileştirmesine yönelik politika belirleme ve uygulama çalışmaları yürütülmektedir.Günümüzde hava kalitesinin korunması ve izlenmesi için yürütülen çalışmalar ve yasal uygulamalar, çevresel bilincin yerleşmesi ile daha da önemli hale gelmiştir.Gelişen teknolojiler, alternatif yakıtlar, çevre dostu düzenlemeler ile hava kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Ulusal ve uluslararası yükümlülüklerimiz çerçevesinde hava kalitesinin korunması amacıyla kirletici parametrelerin hem kaynakta hem de dış ortamdaki sınır değerlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.
Hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesine yönelik politika belirlenmesinde mevcut durum tespiti büyük önem taşımaktadır. Mevcut durumun doğru olarak tespit edilebilmesi ve temiz hava eylem planlarının hazırlanabilmesi için ulusal ölçekte, kaynaklarına göre hava kirleticilerinin emisyon miktarlarının ve dağılımlarının ortaya konması gerekmektedir.
Ulusal ve uluslararası sorumluluklarımız kapsamında hava kirleticilerinin miktarlarının belirli periyotlarda raporlanması gerekmektedir. Söz konusu raporların; belirli formatlarda,kirlilik kaynaklarına ait bilgiler ve emisyon faktörleri kullanılarak hazırlanması gerekmektedir. Ülkemizin kirlilik kaynaklarına ait bilgilerin toplanması, sürekliliği olacak bir sisteme işlenmesi, veri akışını sağlayacak sistemin ve paydaşların görev ve sorumluluklarının belirlenmesi, veri girişini sağlayacak yazılım ortamının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Toplanan bilgilerle emisyon hesaplarının yapılması için ulusal bir metodoloji geliştirilmesi gerekmektedir.
Önerilen bu proje ile yukarıda bahsedilen ihtiyaçların giderilmesine yönelik olarak;
Proje, Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Göksel Demir, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Alper Ünal ve Proline Bilişim Sistemleri ve Ticaret A.Ş.’ den Banu Altay liderliğinde yürütülecektir.