Kazakistan Cumhuriyeti İlk Cumhurbaşkanı Günü Kutlaması kapsamında 27 Kasım’da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde Kazakistan Cumhuriyeti Dış Politikası ve Onun Kurucusu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Konferansı düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Nazarbayev’in gerçekçi ve vizyoner bir yönetici olduğunu ifade etti
Bahçeşehir Üniversitesi “Kazakistan Cumhuriyeti İlk Cumhurbaşkanı Günü Kutlaması”na ev sahipliği yaptı. TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düysen Kaseinov, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev’in de katıldığı toplantıda açılış konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın yaptı.
GERÇEKÇİ VE VİZYONER BİR YÖNETİCİ
"Kazakistan Cumhuriyeti Dış Politikası ve Onun Kurucusu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Konferansı"nda konuşan Yalçın, 1991’de bağımsızlığını ilan eden Kazakistan Cumhuriyeti’nin milletlerarası arenada saygın bir seviye ulaşmasını adeta yükselen bir yıldız haline gelmesini Nursultan Nazarbayev’in çok dengeli, gerçekçi ve vizyoner yönetim anlayışı sayesinde olduğunu ifade etti.
Bağımsızlığını ilanından sadece iki saat sonra Kazakistan Cumhuriyeti’ni tanıyan Türkiye ile Kazakistan arasında kimsenin yıkamayacağı sarsılmaz dostluk ilişkilerinin temelinin binlerce yıl öncesine ait ortak tarih ve kültürel miras üzerine kurulmuş olduğunu belirten Yalçın, Türk dünyasına örnek olacak stratejik ortaklık seviyesinde ilk anlaşmanın Kazakistan Türkiye stratejik anlaşması olduğunu da hatırlattı.
“İKİ ÜLKENİN GENÇLERİ EĞİTİMLİ OLMALI”
“Her türlü sürdürülebilir ilişkinin kurulması ve yaşatılması yaşadığımız dünyayı anlayan küresel düşünebilen ve iyi yetişmiş insan gücü sayesinde mümkündür” diyen Prof. Dr. Yalçın, bu noktada Türk-Kazak ilişkilerinin geliştirilmesinin teminatı olan iki ülke gençlerinin çok iyi eğitim almış olmasının önemli olduğunu da vurguladı.
Etkinliğin BAU’da yapılıyor olmasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Şenay Yalçın, üniversitenin en çok uluslararası öğrenci kabul eden vakıf üniversitesi olduğunu ifade etti. Yalçın, mezunlarının uluslararası vizyon ile dünyanın her yerinde çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip olması için 5’i kampüs niteliğinde 14 uluslararası akademik merkezi öğrencilerin hizmetine sunulduğunu belirtirken “Kazakistan’da da kampüs açmamızın aramızdaki dostluk bağlarını daha da ileriye taşıyacağına inanıyoruz” dedi.
Etkinlikte, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasret Çomak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’den Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Kırkkale Üniversitesi’nden Dr. İbrahim Kalkan ile Arel Üniversitesi’nden Dr. Serdar Yılmaz da sunumlarını gerçekleştirdi.