Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu’nun organize ettiği ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sayın Naci Koru’nun “Türk Dış Politikası ve Dışişleri Bakanlığı’nda Kariyer İmkânları” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiği konferansın açılışını Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şenay Yalçın gerçekleştirdi. Uzmanlık alanı olan enerji konusu ile ilgili değerli bilgi ve yorumlarını katılımcılarla paylaşan Rektörümüz enerji meselesinin farklı boyutlarını; Türk Dış Politikası ve Uluslararası güç dengeleriyle ilişkilendirerek değerlendirmelerini sundu. Uluslararası ilişkilerde en önemli unsurlardan birinin enerji olduğunu vurgulayan Yalçın; açılış konuşmasının ardından sözü Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru’ya bıraktı. Koru; geçen yıllarda Bahçeşehir Üniversitesi’ne gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak bunu unutmadığı ve gençlerin ilgisinden etkilendiğini belirterek konuşmasına başladı ve şöyle devam etti; ” Dışişleri Bakanlığı’na girdiğim yıllarda Bakanlığa çoğunlukla Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları giriyordu ancak günümüzde bu yelpaze genişledi.”
1980'li yıllarda Türkiye dış politikada çok aktif olmadığını söyleyen Koru, Türkiye'nin sözünün pek dinlenilmediğini çünkü bölgede gelişen olaylara tepkiyi en son veren ülke olduğunu belirtti. Koru, “1990'lı yıllarda Soğuk Savaş bittikten sonra Balkanlarda, Sovyet coğrafyasında, dünyada, birçok yeni gelişmeler oldu, yeni devletler ortaya çıktı ve dünya bu yeni gelişmelere karşı bir adaptasyon sağladı, pek çok ülke gelişti.” dedi. Fakat bu gelişmeler karşısında Türkiye’nin aktif olmadığını ve bu ülkelerle bağını güçlendiremediğini vurguladı. Ortadoğu’da bile etkin bir rol oynayamadığımızı belirten Koru, 1990’lı yılların ülkemiz açısından pek kazançlı olmadığını söyledi. 2000’li yıllara gelindiğinde hem ekonomik hem de siyasi istikrar açısından yeni gelişmelerin yaşandığını söyleyen Naci Koru, dış ticaretimizin 400 milyar dolara yaklaştığını hedefin 500 milyar dolar olduğunu belirterek Türkiye’nin hedefine hızla ilerlediğini belirtti. Yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımıza değinen Koru bunun dış politikamız açısından çok önemli olduğunu belirtti. Yıllardır bu vatandaşların gelir kaynağı olarak görüldüğünü vurgulayan Koru artık vatandaşlarımızın dış politika açısından önemli bir bağ oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye’nin hızla değişen ve gelişen dünyaya Dış Politikasını aktif bir şekilde uyarlamaya çalıştığını belirten Koru, dış politika restorasyonunda önemli olan dört gelişmeden bahsetti. Bu gelişmeler; Stratejik İlişkilerin Gelişimi, Uluslararası Örgüt Platformlarda Etkin Rol Oynamak, Komşu ve Çevre Ülkelerle Yakın İlişkiler Kurmak, Yeni Coğrafyada Açılım Politikası. Koru NATO’da merkez konumuna geldiğimizi ve nihai hedefimizin AB olduğunu vurgulayarak geleceğimizin Avrupa Birliği’nde olduğunu söyledi. Türkiye’nin komşu ve çevre ülkelerle ilişkilerinde dikkate aldığı dört ilkeye değinen Koru ilkeleri şu şekilde sıraladı; siyasi diyalogu geliştirmek, karşılıklı ekonomik bağlılık oluşturmak, kültürel ve sosyal etkileşimi arttırmak, bölgesel işbirliğini sağlamak. Koru, hedefimizin diğer ülkelerle ilişkilerimizi hem siyasi hem ekonomik açıdan geliştirmek olduğunu ve bu hedef doğrultusunda ilerlediğini vurguladı. Açılım politikasına değinen Koru Afrika’da en geniş diplomatik temsil ağına sahip olan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Somali’nin Türkiye için önemini vurgulayan Koru burada en büyük Elçiliğimizin açılacağını sözlerine ekledi. THY’nin dış politikamız açısından önemini belirten Koru bu konuda şunları söyledi; “THY nereye uçarsa biz oraya Büyükelçilik açıyoruz, onlarda biz nereye Büyükelçilik açarsak oraya uçuş koyuyor.” Dış temsilcilik ülke sıralamasında İspanya’dan sonra 8. ülke olduğumuzu vurgulayan Koru, 2002’de 163 Büyükelçiliğimiz varken 2013’te 219 Büyükelçiliğimiz olduğunu belirtti. Türkiye’de 206 Diplomatik Temsilciliğin olduğunu söyleyen Koru Türkiye’nin bir yılda ona yakın Büyükelçilik açabildiğini sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanlığında Kariyer imkânlarından bahsederek konuşmasına devam eden Koru öncelikle “Diplomat kimdir?” sorusuna yanıt verdi. Koru en basit tanımıyla ülkenin dış temsilcisi olarak açıkladığı diplomatın en önemli görevinin vatandaşa hizmet etmek olduğunu belirtti. Diplomatın her konuda bilgi sahibi olması gerektiğini belirten Koru her türlü koşulda çalışabilecek diplomatlar olmaları gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı personelinin 7 ana kadro grubundan oluştuğunu ve bunların; Diplomatik Kariyer Memurları, Meslek Memurları, Konsolosluk ve İhtisas Memurları, Dışişleri Uzmanları, Hukuk Müşavirleri, Danışmanlar, Sözleşmeli Personel, Mütercim ve diğer merkez memurları olduğunu belirten Koru bu kadronun niteliklerinden ve bu alanlarda çalışabilmek için nelerin yapılması gerektiğini belirtti. Göreve yeni başlayan genç bir diplomatı nelerin beklediğini söyleyen Koru kişinin Türkiye’yi temsil etme ayrıcalığının farkında olması gerektiğini vurguladı. Görev yapanların mali haklarına değinen Koru göreve başlayan kişinin 5 bin dolara yakın maaş aldığını, çocuklar için eğitim yardımı ve teşvik ödeneği yapıldığını belirtti. Dış Politika ve diplomasi konularına ilgi duyan üniversite öğrencileri için yaz ve kış okullarının olduğunu belirten Koru 2.ve 3. sınıf öğrencilerinin not ortalaması dikkate alınarak değerlendirildiklerini söyledi. Bakanlığa gelindikten sonra isteyen öğrencilere dil öğrenme imkanı sunulduğunu vurgulayan Koru Rusça, Arapça İspanyolca gibi dillerde büyük eksikliğin olduğunu belirtti. Son olarak Koru Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) staj imkanlarından bahsederek konuşmasını bitirdi.