UYGAR (Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi) ve Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa ILICALI, 4-6 Kasım 2013 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Girne’ de düzenlenen ‘Trafikte Güvenli Sürüş Çalıştayı’na katıldı.
İstanbul Sürücü Kursları Konfederasyonu ile Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü ve UYGAR (Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi) işbirliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nin Girne kentinde düzenlenen ‘Trafikte Güvenli Sürüş Çalıştayı’ Girne Acapulco Otel’de 4 Kasım 2013 Pazartesi günü başladı. Çalıştay; İstanbul Ticaret Odası (İTO), T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklendi. Çalıştayın ilk günü, ‘Sürücü Eğitiminde; Eğitimcinin ve Sınav Yapıcının Eğitimi konuşuldu. Sabah saatlerinde başlayan ve akşam saatlerine kadar süren çalıştaya sürücü kursu temsilcileri ve çok sayıda kişi katılım gösterdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı ve UYGAR (Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi) Başkanı Prof. Dr. Mustafa ILICALI’ nın moderatör olarak görev yaptığı ilk gün yine Bahçeşehir Üniversitesi Uzaktan Eğitim Koordinatörü Doç. Dr.Tufan ADIGÜZEL’in yanı sıra, İstanbul Sürücü Kursları Konfederasyon Başkanı Nusret TÜRKER, Yakındoğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem BİROL, KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet AVCI, Vodafone Güvenlik Direktörü Sertaç GÜVEN, panelistlik üstlendiler. T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve T.C.Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri de konuyla ilgili birer sunum yaptılar.
BAU 25 BİN SÜRÜCÜ EĞİTİMCİSİNİ EĞİTMEYİ PLANLIYOR
Akademi, özel sektör, yerel ve merkezi idarelerden yaklaşık 250 kişiyi bir araya getiren çalıştayda, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkan yardımcısı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Trafik Güvenliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü’nden üst düzey temsilciler yeraldı. Çalıştayın ikinci oturumu olan 5 Kasım 2013’ te ise Sürücü Kurslarındaki Sektörün Sorunları’ tartışıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dr. Ahmet KAŞİF’in de bir konuşma gerçekleştirdiği çalıştayda, eğitimcilerin eğitimi irdelenerek, standartların yükletilmesi için kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabilineceği detaylı olarak ele alındı.
Tartışmalarda çıkan ortak akıl; kısa vadede sürücü kurslarıyla üniversitelerin işbirliği içinde tüm eğiticilerin sertifikalı eğitimden geçirilmesi, orta ve uzun vadede ise; istihdam garantileri için üniversitelerde ilgili bölümlerin açılması yönünde oldu. Bu doğrultuda, Bahçeşehir Üniversitesi, görevde olan yaklaşık 25000 sürücü eğitimcisi ve sınav yapıcılarına yönelik farklı platformlarda (Uzaktan Eğitim vs.) yürütülecek sertifikalı eğitimler vermeyi ve ilgili konularda önlisans, lisans veya yüksek lisans programları açmayı planlamaktadır.
İki günlük çalıştayın ardından 6 Kasım Çarşamba günü itibariyle yayınlanacak olan sonuç bildirgesiyle birlikte gerek Türkiye Cumhuriyeti ve gerekse de KKTC’ deki sürücü kurslarının karşı karşıya olduğu sorunların tespiti ve çözüm önerilerini içeren bir metin sunulması öngörülüyor.
Çalıştayda kayıtlara geçen tüm görüşler; Prof. Dr. Mustafa ILICALI başkanlığında bir heyetçe rapor haline getirilerek, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulacak ve kamuoyu ile paylaşılacak.