Altıncı Uluslararası İnteraktif Dijital Anlatı Konferansı (6th International Conference on Interactive Digital Storytelling - ICIDS 2013) 6 - 9 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi, İletişim Fakültesi, İletişim Tasarımı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleşecek.
ICIDS dijital oyunlar, mobil uygulamalar, interaktif film ve dramalar ile anlatı içerikli dijital enstalasyonları kapsayan dijital interaktif anlatılar alanında hem kuramsal çalışmalara hem de güncel örneklere yer veren dünya çapındaki en önemli uluslararası akademik konferanslardan biridir. Konferans seçkin araştırmacı, yapımcı ve kuramcıları bir araya getirmekte; güncel uygulama örneklerinin, nitel ve niceliksel araştırmaların, ileri dijital anlatı tekniklerinin ve öncü kuramsal çalışmaların sunumu ve tartışılması için nitelikli bir platform oluşturmaktadır.
ICIDS Hakkında
İlki 2008 yılında düzenlenen ICIDS konferansları 2001 yılında düzenlenmeye başlanmış olan International Conference on Virtual Storytelling (ICVS) ve Technologies for Interactive Digital Storytelling and Entertainment (TIDSE) konferanslarının alandaki çalışmaların tek bir çatı altında toplanması amacı ile birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. ICIDS bilgisayar bilimleri, tasarım ve beşeri bilimler alanlarındaki bilimsel araştırmalar ile öncü endüstriyel çalışmaları bir araya getirerek gerek akademi gerekse de endüstri içinde kendine sağlam ve saygın bir yer edinmiştir. Bu stratejik konumu ile hem kuramsal ve uygulamalı çalışmalar hem de akademi ve endüstri arasında bir köprü oluşturmaktadır.
İnteraktif anlatı kuramları ve uygulamaları alanında lider uluslararası konferans olarak ICIDS her yıl tüm dünyadan katılımcılara ev sahipliği yapmaktadır. Konferans kapsamında akademik oturumlar yanında atölye çalışmaları ve sergiler düzenlenmekte olup bu etkinlikler ICIDS’e daha geniş kitlelerin katılımını sağlamaktadır. ICIDS sergileri devam eden araştırmaları anlatan akademik posterlerine, interaktif anlatı ile ilişkili öncü teknolojilerin demolarına, dijital sanat eserlerine ve dijital oyunlara yer vermektedir. Ziyaretçiler bu örnekleri oynayarak deneyimleyebilecekleri gibi özel oturumlarda yapımcıları ile konuşma imkanı da bulabilirler. ICIDS atölyeleri ise katılımcılara interaktif anlatı uygulamaları hakkında derinlemesine bilgi edinme, kendi projelerini yaratma ve farklı örnekleri tartışma imkanı sunmaktadır.
ICIDS konferansları daha önce Almanya, Portekiz, İngiltere, Kanada ve İspanya’da toplanmış olup ICIDS 2013 İstanbul ile konferans serisi ilk kez Güney Doğu Avrupa’ya ve MENA bölgesi sınırlarına gelmiştir. Konferans organizasyonunu Bahceşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG), International Digital Games Research Association (DiGRA) Türkiye Bölümü ve Games & Narrative Research Group ortaklaşa gerçekleştirmektedir.
ICIDS 2013 İstanbul
“Anlatı Dünyalarını Birleştirmek” sloganı ile yola çıkan ICIDS 2013 İstanbul önceki konferansların çizmiş olduğu yolu takip ederek farklı interaktif anlatı gelenekleri arasında yeni köprüler oluşturmayı hedeflemektedir. ICIDS 2013’ün hedefi oyun tasarımcıları, yapay zeka araştırmacıları, transmedya yapımcıları, sanatçılar, anlatı bilimciler ve dijital oyun araştırmacıları arasında yeni diyaloglar oluşturulmasını teşvik etmektir.
Konferansı kapsamında 6-8 Kasım tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenecek 8 akademik oturumda 25 ülkeden 90’a yakın araştırmacının 30’un üzerinde çalışması sunulacaktır. 7 ve 8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek iki panelde ise oyun tasarımı, dijital sanat, yapay zeka ve dijital oyun sektörü alanlarından uzman isimler dijital interaktif anlatılar alanındaki farklı uygulamaları ve dijital interaktif anlatıların geleceğini tartışacaktır.
Panel ve oturumlara ek olarak öncü interaktif dijital sanat çalışmaları ile tanınan sanatçı Toni Dove, dijital oyun anlatıları uzmanı ve International Game Developers’ Association kurucularından Ernest W. Adams ve Fable gibi başarılı rol yapma oyunlarının yapay zeka tasarımlarını yapan oyun tasarımcısı Adam Russell da ICIDS 2013 Istanbul kapsamında özel sunumlar gerçekleştirecektir.
9 Kasım tarihinde ise yine konferans kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde oyun ve anlatı tasarımı, yapay zeka uygulamaları, dijital oyun estetiği, eğitim ve sosyal fayda amaçlı interaktif anlatı ve oyunlar konularında toplam 8 atölye çalışması düzenlenecektir.
Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde ayrıca 7 Kasım günü açılışı yapılacak olan Dijital İnteraktif Anlatı Uygulamaları sergisi ve demo sunumları konferans boyunca ziyaret edilebilir. Sergilenen eserler arasından oluşturulacak özel bir seçki ise 14 Kasım tarihine kadar ziyarete açık olacaktır.
Konferans hakkında daha detaylı bilgi ve kayıt için http://icids2013.bahcesehir.edu.tr adresini ziyaret edebilir veya [email protected] adresine yazabilirsiniz.