UYGAR 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na Katıldı
UYGAR 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na katıldı. Şuranın açılışı Abdullah Gül tarafından yapıldı.
Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi (UYGAR) Merkezi ve Ulaştırma Mühendisliği Bölümü, 5-7 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi (IOC)’nde düzenlenen, Türkiye’nin Ulaştırma Sektörü’nün 2023 hedefleri ve 2035 vizyonunun ele alındığı 11.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’na katıldı. Açılışını T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı şuranın kapanışı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek tarafından gerçekleştirildi.
11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nın açılışı 5 Eylül Perşembe günü, siyasetçiler, akademisyenler, belediye çalışanları ve yerli, yabancı kamu-özel sektör paydaşlarının yoğun katılımıyla, İstanbul Kongre Merkezi’ nde gerçekleştirildi. 6000 katılımcının yer aldığı ve 3 gün boyunca ülkemizin ulaştırma yatırımlarının geleceğinin konuşulduğu şurada, Karayolu, Demiryolu, Denizcilik, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Kentiçi Ulaşım, Haberleşme ve Boru Hatları olmak üzere 7 grupta 92 bildiri sunuldu. UYGAR Merkezi ve Ulaştırma Mühendisliği öğretim üyeleri ve asistanları, bir buçuk yılı aşkın bir süredir ön hazırlıkları yapılan 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda, Karayolu, Demiryolu, Kentiçi ve Boru Hatları Grupları ön raporlarında çalıştılar.
Programın açılış konuşmasını Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oral Erdoğan yaptı. Takibinde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma gerçekleştirirken, T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ ın tebrik mesajının okunması ve T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ ün konuşmaları ile açılış bölümü tamamlandı.
Açılışta; T.C. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, T.C. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, T.C. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Milletvekili Beşir Atalay katılımcılar arasındaydı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında, ulaştırma yatırımları ile ilgili önemli gördüğü noktaları ortaya koyarken, bilişim teknolojisinin her geçen gün hayatımızda daha fazla yer aldığına vurgu yaparak, bu gibi çalışmaların ülkemizin gelişim sürecine katkı anlamındaki önemine değindi. Bakan Binali Yıldırım ise, bugüne kadar yapılan, karayolları standartlarının yükseltilmesi ve ağların geliştirilmesi, inşa edilen ve planlanan yüksek hızlı demiryolları, havayollarının yüksek bir ivmeyle büyümesi, halkın geneline ulaştırılması ve yapılan havalimanları ile denizcilik sektörünün dış ticaretteki hayati rolü ve bu bağlamda yapılan-yapılacak çalışmalarla ilgili genel ve önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı. Şuranın ilk günü, bakanların katılımıyla gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı ile sona erdi.
Şuranın 2. gününde, Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Başkanı ve UYGAR Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ‘Karayolu Değerlendirme Toplantısı’nda moderatörlük yaptı. Ilıcalı, bu oturumda ayrıca ‘Karayolu Trafik Güvenliği 2023-2035 Vizyonu’ konulu bir sunum da gerçekleştirdi. Ilıcalı, sunumunda ülkemizin karayolu trafik güvenliğindeki mevcut durumu, yapılan iyileştirmeler ve çalışmalar, dünyadaki gelişme eğilimleri ve bu bağlamda ülkemiz için bir projeksiyon ortaya koydu. Değerlendirme toplantısında T.C.Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ve genel müdür yardımcıları Uğur Kenan Adil ve Erol Altun da hazır bulundular.
Yine aynı gün Demiryolu Değerlendirme Toplantısı’ nda ise Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aybike Öngel’in ‘Demiryollarında Gürültü Perdesi Uygulamaları’ konulu sunumu vardı. Öngel; demiryollarında gürültü kirliliğini ortadan kaldırmaya yönelik olarak işlev gören ‘gürültü perdeleri’ ile ilgili ülkemizde UYGAR danışmanlığında yapılmış ve yapılmakta olan kimi çalışmalardan örnekler paylaştı.
Şuranın son gününde, yabancı 14 bakan ve 10 bakan yardımcısının ortak talebi olan ‘gümrüksüz ve vizesiz dolaşım’ konusu, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından dillendirildi. Yıldırım; küresel ölçekte göç olgusu, sürdürülebilir kalkınma ile Türkiye’ nin dış ticaret performansı ve öngörülen ’10 yıl içerisinde 1.2 trilyon dolarlık’ ticaret hacmi hedefi üzerinde durdu. Bakan Yıldırım, 2023 vizyonu çerçevesinde, Cumhuriyetin 100.yılında ‘dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girme’ hedefini yineledi. Bu çerçevede, ekonomik büyüme ile gerçekleştirilmekte olan ulaştırma yatırımları arasındaki ilişki ortaya konarken, Binali Yıldırım ve Türk Telekom CEO’ su Tahsin Yılmaz tarafından 2023 vizyonu çerçevesinde ‘akıllı şehirler’ konusuyla ilgili ortaya konan hedefler paylaşıldı.