23-25 Nisan 2013 tarihlerinde, Almanya Oyun Haftası kapsamında düzenlenen Quo Vadis sektör konferansına, OYUNDER organizasyonu eşliğinde katılan Türkiye heyeti, oyun sahnemiz üzerine önemli bilgiler ve rakamlar verdi.
Başı Alman oyun endüstrisinin çektiği bu global ölçekteki konferansın Türkiye’ye ayrılan bölümü, The Turkish Games Industry: Market Overview and Developer Scene oturumu ile başladı. OYUNDER başkanı Tansu Kendirli, sektör üzerine genel bir giriş yaptıktan sonra sözü Game Developers Turkey (GDT) komünitesinin kurucularından Emrah Özer’e bıraktı. Özer, GDT sayesinde atılan adımları ve kurulan işbirliklerinden bahsederek, bu komüniteden çıkan kendi ekibini ve oyun projesini tanıttı. Ardından Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı’nın (BUG) kurucusu Yrd. Doç. Dr. Güven Çatak, BUG’ı ve etkinliklerini tanıtarak, kurulan komüniteye BUG’ın akademik açıdan nasıl katkıda bulunduğunu anlattı ve BUG’ın oyun endüstrisine yönelik eğitim projelerinden bahsetti. Picnic Hippo genel müdürü Dr. Sertaç Öğüt, Türkiye’den çıkan bir başarı hikayesi olarak Bucketz oyunu ve sürecine yönelik detayları verirken, sektörün eğitime ve komüniteye vermesi gereken desteği vurguladı. Oyunder Hukuk Kurulu ve İstanbul Barosu Avukatlarından Serhat Koç ve Pelin Gürlek ise Türkiye’de hukuki açıdan oyunların durumuna ve vergilendirme mevzuatına değindiler. Mikro Ödeme firmasının kurucusu ve Genel Müdürü Alper Akcan kapanışı, rakamlar ile yaparak Türkiye oyun endüstrisinde gerçekleşen parasal hareketler ve sektörün mali durumu hakkında bilgiler paylaştı.
Quo Vadis 2013 kapsamında gerçekleştirilen ikinci Türkiye özel etkinliği Mind Shift in the Turkish Game Scene isimli paneldi. Türkiye oyun sektörünün farklı aktörlerini bir araya getiren panelde pazarın nitelikleri ve yatırımcılara yönelik risk ve olanaklar tartışıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim elemanı ve Uluslararası Dijital Oyun Araştırmaları Derneği (DiGRA) temsilcisi Dr. Tonguç İbrahim Sezen’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele Joygame ve Joymoby gibi şirketleri bünyesinde barındıran SHR Grup CEO’su ve Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu başkanı Barış Özistek, Crytek İstanbul Genel Müdürü Serhat Bekdemir, Bucketz ile uluslararası başarı yakalayan Picnic Hippo şirketi yönetim kurulu üyesi Dr. Sertaç Öğüt ve 2010 yılından bu yana dijital oyunları da kapsayan “yaratıcı endüstriler” alanına toplam 45 milyon TL kaynak aktaran İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan (İSTKA) yatırım destek ofisi uzmanı Mehmet Onur Partal konuşmacı olarak katıldılar.
Panelin başlangıcında Dr. Sezen Türkiye dijital oyun sektörünün 1980’lerin sonundan bu yana geçirdiği değişimi özetlerken, Özistek genel olarak pazara ve özellikle de online oyun pazarına yönelik güncel verileri paylaştı. Dr. Öğüt ise konuşmasında Türkiye’deki genel oyuncu profilinin özelliklerini ve oyun oynama alışkanlıklarını şekillendiren faktörleri değerlendirdi. Crytek’in Türkiye’ye yatırım yapmasında tüm bu faktörlerin rol oynadığını vurgulayan Bekdemir ise Türkiye ve Ortadoğu pazarları arasındaki benzerlik ve farkları vurguladı; benzer bir değerlendirmeyi Özistek Kore pazarına yönelik olarak yaptı. Türkiye’de yatırım olanaklarına odaklanan Partal ise İSTKA’nın oyun sektörüne yönelik destek kararını nasıl aldığını, 2010 yılından bu yana gerçekleştirilen destek projelerinin neler olduğunu ve ilgili süreci özetledi. Panel konuşmacıların Türkiye oyun pazarının geleceğine yönelik öngörülerini paylaşmaları ile sona erdi.