Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile Japonya’daki Mukogawa Women’s University (MWU) arasındaki değişim programı kapsamında İstanbul’a gelen Japon gıda bilimi ve beslenme öğrencileri, Türk mutfağı eğitimi aldı. Öğrenciler kısır, ciğer kavurma ve haytalı yapmayı öğrenirken, baklava yapımını da yerinde gözlemledi.
BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kerem İlaslan tarafından “Türk Fermente Ürünler” ve “Geleneksel Türk Mutfağı” konularında ders verilen programda, Türk ve Japon yemeklerinin yapıldığı atölyeler düzenlendi. Japon öğrenciler de kendi mutfaklarından onigiri, okonomiyaki ve misoshiru gibi yemekler hazırladı.
MWU Öğr. Üyesi Shingeyuki Sato, Türk yemeklerinin çok lezzetli olduğunu ancak Japonya’da yeterince tanınmadığını belirterek, “Malzemeler bize yabancı ama çok lezzetli buluyoruz. Daha fazla tanıtım yapılırsa Türk mutfağı Japonya’da popülerleşir” dedi.
Sato, Japon mutfağında sadelik ve tazeliğe, Türk mutfağında ise yaratıcılığa ve karmaşık pişirme tekniklerine vurgu yaptı. Dr. İlaslan ise programın iki ülke arasında kültürel ve gastronomik etkileşimi güçlendirdiğini söyledi.