Türkiye’de öğretmen yetiştirme modeline yenilikçi yaklaşım getiren “Okulda Üniversite” eğitim modeli BJK Koleji’ndeki ilk uygulamasıyla tanıtıldı. İlk kez Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eğitim Bilimleri Fakültesi tarafından uygulanmaya başlanan modelde öğretmen adayları eğitimlerinin bir bölümünü üniversite kampüsünde, ilerleyen dönemleri ise ilk, orta ve lise öğrencileriyle birlikte okullarda geçiriyor. Öğretmen eğitiminde yeni bir dönem başlatacak olan proje ile öğretmen adaylarının eğitimleri ileride çalışacakları iş yerleri olan okullarda tamamlanıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eğitim Fakültesi tarafından hayata geçirilen “Okulda Üniversite” eğitim modeli hakkında tüm detayların paylaşıldığı tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel; “Bugün bir iddiamızı daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir modeli Türkiye’ye kazandırdık. Dünya küçülüyor ve sınırlar kalkıyor. Her zaman olduğu gibi bugün de altını çizmek istiyorum. Her şeyin temelinde eğitim yatıyor. Artık insanları ötekileştirmeden birlikte yaşamayı öğretecek bir eğitim modeli uygulamak zorundayız. Dünya küçük bir köy haline geldi ve artık bilgi her yerde mevcut. Sadece bu bilgiyi doğru kullanacak yeni bir model uygulanmalı. Tıp eğitimindeki doktor yetiştirme modeli niçin öğretmen yetiştirmede yok? Bunu sorgulamalıyız. Türkiye'de ‘Okulda Üniversite’ eğitim modeli ile öğretmen yetiştirme konusuna yeni bir soluk getiriyoruz. Öğretmen yetiştirme eğitimine katkılar sağlayacağız” dedi. Dünyanın birçok önemli üniversitesinin eğitim fakültesi dekanlarından danışmanlık alındığını belirten Enver Yücel; “Türkiye’de öğretmen eğitimini ve anlayışını değiştireceğiz. Tıpkı tıp eğitimindeki gibi öğretmen adaylarının çalışma sahalarında uygulamayla birlikte eğitim alacağı bir model geliştirdik. Bu model sayesinde artık acemi öğretmen sorunu ortadan kalkacak. Türkiye’de 97 eğitim fakültesi var. Amacımız 98. olmak değil, dünyaya örnek olacak bir fakülte olmayı hedefliyoruz” dedi.
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey ise yaptığı konuşmada Okulda Üniversite modeli Türkiye’de öğretmen eğitimine yeni bir soluk getirecek. MEB için de örnek bir model olacak. Bu model, eğitim sistemimizde ezber bozan bir model. Eğitim yazboz tahtası değildir. Eksiklerimiz var ama bu eksiklikleri gidermek adına arayışlarımız da sürüyor. İşte ‘Okulda Üniversite’ eğitim modeli bu arayışların bir sonucu. Mesleğinde daha iyi, daha donanımlı, daha nitelikli öğretmenleri sınıflara sokmalıyız. Bu modelin de bu modeli geliştirenlerin de arkasındayız” dedi.
Tanıtım toplantısına katılan Yükseköğretim Kurulu Üyesi Sayın Mehmet Şişman ise düşüncelerini “Türkiye’de eğitimin en büyük sorunu nitelik sorunudur. Eğitimin daha iyi olması için çalışmalar ara vermeden sürüyor. Öğretmen yetiştirmek için bugüne kadar birçok model denedik. ‘Okulda Üniversite’ eğitim modeli bu konuda düşüncelerimin çoğunu hayata geçiriyor. Öğretmen yetiştirme alanında usta çırak ilişkisi olmalı. ‘Okulda Üniversite’ eğitim modeli öğretmen yetiştirme çalışmalarımıza örnek olacak, ışık tutacak ve önemli katkılar sunacaktır” sözleriyle ifade etti.
OKULDA ÜNİVERSİTE NEDİR?
Öğretmen yetiştirme eğitiminde alternatif bir model olarak hayata geçirilen proje ile üniversite, öğretim üyelerinin bilimsel araştırmaları ve bilgi birikimleriyle okullara taşınıyor. Böylece öğretmen adayları eğitimlerini iş yerlerinde, yani okul sıralarında alıyor. Türkiye’de bir ilk olarak hazırlanan ve amacı tamamen profesyonel öğretmenler yetiştirmek olan “Okulda Üniversite” modeli ile eğitim fakültesi öğrencileri, ilk iki yıl üniversitede alacakları temel eğitimin ardından üçüncü yıl “Yardımcı Öğretmen” olarak işbirliği yapılan okullardan seçilen öğretmen ile birlikte derslere giriyor.
Tecrübe kazanan ‘Yardımcı Öğretmen’ler, üniversite eğitiminin son sınıfında ise bu kez başka bir öğretmenin yanında ‘Aday Öğretmen’ statüsüne yükseliyor. Burada artık kalfalık dönemini yaşayan ‘Aday Öğretmen’ler, sınıflarda haftada bir gün ders vermeye başlıyor ve tecrübe kazandıkça tam gün öğretmenlik yapıyor.