Ahşap Gelecektir: Tasarla & İnşa Et Öğrenci Yarışması
"Ahşap Gelecektir: Tasarla & İnşa Et Öğrenci Yarışması", BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerini, geri dönüştürülmüş ahşabı kullanarak yenilikçi ve işlevsel strüktürler tasarlamaya davet ediyor. Yarışma, ahşabın sürdürülebilir tasarımda nasıl yeniden değerlendirilebileceğini vurgularken, modüler, estetik ve dayanıklı yapılar oluşturma fırsatı sunuyor. Katılımcılar, hem bireysel hem de kolektif kullanıma uygun yapılar tasarlayarak kampüs alanında yaratıcılıklarını sergileyecekler.
Hem dijital posterler hem de fiziksel modeller için son teslim tarihi 6 Aralık 2024'tür. Zorunlu olan seminer ve atölye çalışması ise 19 Ekim 2024 tarihinde düzenlenecektir. Yarışma, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve BAU Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilirken, Hasslacher Group, Alba A.Ş., Hemel A.Ş., Rothoblaas Turkey, Timbertech SRL, PBD, Kavlak Ahşap sponsorluğu ile desteklenmektedir.
Yarışma hakkında detaylı bilgiye “Competition Brief” dosyasından ve bu web sitesinden ulaşabilirsiniz. Atölye ve yarışmaya kayıt olmak için aşağıda paylaşılan adresteki kayıt formunu doldurmanız gerekmektedir.
https://forms.gle/M7DTebBdd2atoXMP6
Yarışma İçeriği
Bu yarışma, bir malzeme olarak ahşabın yaratıcı potansiyeli ve geleceğin dünyasında oynayabileceği rol hakkında farkındalık ve bilinç oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu yarışma, öğrencileri bir inşaat malzemesi olarak ahşabın potansiyelini ve avantajlarını araştırmaya davet ediyor. Katılımcılar, malzemenin sınırlamaları ve çok yönlülüğü hakkında bilgi edinecek ve verilen unsurların tasarımı yoluyla çeşitli işlevlere uyarlanabilirliğini değerlendireceklerdir.
NEDEN İLERİ DÖNÜŞÜM? İleri dönüşüm, kullanılmış ahşabın mobilyaya, sanatsal objelere veya mimari unsurlara dönüştürülmesi gibi, atıklara değer katarak daha yüksek kaliteli bir ürüne dönüştürmek suretiyle yaratıcı yeniden kullanımı içeren bir süreçtir. Gezegen üzerindeki etkimizi azaltmanın yollarından biri, sorumlu bir şekilde tüketmek ve tüm malzemelerin dairesel bir ekolojik sistem izleyerek tekrar yararlı bir şeye dönüştürülebileceğini düşünmektir. Diğer tüm yapı malzemeleri arasında ahşap, ileri dönüşüm için en uygun ve çok yönlü unsurdur.
PROGRAM. Katılımcılar, seçilen yer ve sunulan program açısından aşağıdaki işlevler için yapılar önerebilir veya bunlardan herhangi birini birleştirebilir:
Dinlenme-rahatlama-sosyalleşme
Sergi
Performans
Önerilen tasarım ayrıca modülerliği de içerebilir ve kampüsteki belirlenmiş açık hava konumlarından birine kurulabilir. Tasarım ayrıca farklı konumlarda, miktarlarda ve işlevlerde kullanıma izin veren ve birden fazla konuma dağıtılan birkaç modülden oluşabilir.
KULLANICILAR. Öğrenciler, çalışanlar, ziyaretçiler, kediler veya bitkiler
KAPASİTE. Yapı, önerilen işlevlere ve faaliyetlere bağlı olarak tek başına veya toplu olarak kullanılabilir.
BOYUT. Yapıların boyutları seçilen yere ve işleve göre değişecektir. Ancak, genel olarak 10 m2'yi ve 2,5 m yüksekliği geçmemelidir.
YAPISAL SİSTEM. Kendi kendine ayakta durmalı ve herhangi bir duvara veya zemin yüzeyine sabitlenmemelidir. Esnek bileşenler önerilse bile güvenli ve sağlam olmalıdır.
MALZEMELER. Daha önce TurkeyBuild İstanbul Fuarı'nda kullanılmış olan Hasslacher Norica Timber Stand, öğrencilere parçalar halinde verilecek ve birimlerin genel özellikleri ve boyutları paylaşılacaktır. Hasslacher Stand şu anda 4mx7m = 28 m² alan kaplamakta ve h: 5m yüksekliğindedir. Ek bağlantı parçaları sağlanacaktır.
Değerlendirme Kriterleri
Temaya ilişkin alan ve bağlama yönelik kavramsal ve programatik yanıt
Malzemenin karakterine ve çevreye olan duyarlılığına uygun olarak verimli kullanımı
Sağlamlık ve güvenlik
Özgünlük ve yenilikçilik
Tasarım uygulanabilirliği ve üretim kolaylığı
Çevresel, malzeme, deneyimsel, estetik ve bağlamsal ipuçları ile sorumlu bir tasarım ürünü sunumu
Uygun grafikler, çizim ölçeği, fiziksel model ve teknik bilgilerle görsel iletişim ile tasarım teslimi ve sunumu
Yarışma Takvimi
08 Ekim 2024 Salı: Yarışmanın duyurulması
19 Ekim 2024 Cumartesi: Seminer ve atölye çalışması
28 Ekim 2024 Pazartesi: Soru gönderme son tarihi, saat 17.00'ye kadar
01 Kasım 2024 Cuma: Gönderilen soruların cevaplarının yayınlanması
06 Aralık 2024 Çarşamba: Proje teslim son tarihi
10 Aralık 2024 Salı: Jüri değerlendirmesi
Web sitesinde duyurulacak: Yarışma sonuçlarının ve kolokyumun duyurulması
Katılım Koşulları ve Uygunluk
Kimler Katılabilir?
Yarışma, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde Mimarlık Bölümü, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde eğitim gören 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine açıktır.
Bireysel veya Takım Katılımları: Bireysel olarak veya en fazla 5 üyeden oluşan takımlar halinde katılabilirsiniz. Takımlar disiplinler arası olabilir ve bu tür iş birlikleri şiddetle teşvik edilir.
Başvuru Belgesi: Yarışmaya katılmak için yarışma başvuru belgesini (Kayıt Formu) https://forms.gle/M7DTebBdd2atoXMP6 adresinden doldurmalısınız.
Zorunlu Atölye: Yarışmaya katılan tüm öğrenci veya takımların düzenlenecek atölye ve seminere katılması zorunludur. Seminer ve atölyeye katılmayan öğrencilerin projeleri kabul edilmeyecektir.
İletişim Kuralları: Yarışma takvimi boyunca hiçbir katılımcının jüri komitesi ve raportörlerle doğrudan iletişimi olamaz. Yarışma ile ilgili tüm sorular 28 Ekim 2024 saat 17:00'a kadar [email protected] e-posta adresine gönderilmelidir. Sorular ve cevaplar 01 Kasım 2024 tarihinde bu web sitesinde yayınlanacaktır.
Öğrencilerin düzenleme kuruluna ve öğretim görevlilerine soru sormaları, soru-cevap süreçleri ve seminer günü dışında yasaktır.
Proje Gereksinimleri:
Özgünlük: Yarışmaya katılan projeler özgün olmalıdır. Projeler daha önce başka bir yerde yayınlanmamış, başka bir yarışmaya katılmamış ve proje stüdyoları kapsamında üretilmemiş olmalıdır. Aksi tespit edilirse proje diskalifiye edilecektir.
Kaynaklar: Başka kaynaklardan alınan resim ve metinler kullanılıyorsa, uygun kaynaklara atıf yapılmalıdır.
Malzeme Kullanımı: Tasarımlar, uygun bağlantı detaylarıyla birlikte sağlanan ahşap elemanları içermelidir. Tekstil, membran gibi yapısal olmayan/ikincil malzemeler orta ölçekte ve miktarda kullanılabilir.
Yarışma esaslarına tam olarak uyulabilmesi için yarışmaya katılacak her öğrencinin şartnameyi dikkatlice okuması gerekmektedir.
Diskalifiye Koşulları:
• Jüri komitesi ve raportörlerle doğrudan iletişim kurulduysa,
• Gönderilen proje özgün değilse, daha önce başka bir yerde yayınlanmışsa, başka bir yarışmaya katılmışsa, bir proje stüdyosu/atölyesinde üretilmişse; mevcut bir projenin kopyasıysa veya mevcut bir projenin oluşturulmuş, basılmış, sergilenmiş veya yayınlanmış görüntüleriyse,
• Proje görsellerinde veya tasarım belgelerinde katılımcının kimliğini ortaya çıkarabilecek isim-soy isim, okul kimliği gibi herhangi bir bilginin yer alması,
• Katılımcılardan istenen belgelerin sisteme hatalı veya eksik yüklenmesi veya yarışma takviminde belirtilen proje teslim tarihinden sonra yüklenmesi durumunda,
• Projenin farklı gösterimleri başka bir dijital arayüze yüklenerek QR kod aracılığıyla yönlendirildiyse,
Bu durumdaki öğrencilerin başvuruları jüri tarafından değerlendirilmeye alınmayacak ve raportörlerce bir raporla belgelendirilerek diskalifiye edilecektir.
Teslim Formatı
o Nasıl başvurulur?
Kayıt formu: Atölye ve yarışmaya kaydolmak için https://forms.gle/M7DTebBdd2atoXMP6 adresindeki kayıt formunu doldurmanız gerekmektedir. Yarışma formunu doldurup workshopa katılan öğrenciler itslearning'de yarışma için açılacak sınıfa eklenecek ve başvuru yapabilecektir.
Dijital Posterler: Posterlerinizi 06 Aralık 2024 Cuma günü saat 17:00’a kadar Itslearning’deki ilgili yarışma klasörüne yüklemeniz gerekmektedir.
Fiziksel Modeller: Modelleri aynı gün saat 17:00'a kadar ekip üyelerinin imzalarıyla birlikte 8. kat toplantı odasına teslim etmeniz gerekmektedir.
o Teslim formatı
A1 Posterler: Her proje, “Yarışma Dokümanları”’nda paylaşılan düzende iki adet A1 poster halinde sunulmalıdır.
Teknik Çizim Gereksinimleri: 1:20 ölçeğinde plan ve kesit çizimi, ana bağlantıları açıkça gösteren 1:10 ölçekli detay çizimleri.
Fiziksel Model: Projenizin 1/20 ölçekli fiziksel modelini, çevredeki bağlamı da içerecek şekilde oluşturun. Modeliniz, planlanan konum dahil olmak üzere ana tasarım kararlarını açıkça ifade etmeli ve ahşabın uygulama ve bağlantı ayrıntılarını beklendiği gibi göstermelidir.
Proje Açıklaması: Posterlerin altına, projenizin ana kararlarını ve yaklaşımını açıklayan 200 kelimelik bir İngilizce metin ekleyin. Bu açıklama yalnızca posterlerden birinde yer almalıdır.
Temsil Tekniği: Sunum tekniklerinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Dijital yöntemleri, elle üretimi veya her ikisinin bir kombinasyonunu kullanabilirsiniz. AI tabanlı yazılımlar kullanıyorsanız, lütfen kullandığınız medyaya referanslar sağlayın.
Takma Ad Gereksinimi: Her katılımcı 5 rakamdan oluşan bir takma ad seçmelidir. Bu takma ad posterin/posterlerin sağ üst köşesindeki belirtilen yere yazılmalıdır (Poster formatına bakın). Bunun dışında posterlerde hiçbir isim, numara veya tanımlayıcı içerik bulunmamalıdır.
Projenizin açık ve profesyonel bir şekilde sunulmasını sağlamak için bu yönergeleri izleyin.
Seminer ve Çalıştay
Seminer ve Çalıştay:
Yarışmanın ilk haftası kapsamında, 19 Ekim Cumartesi günü, sağlanan ahşap hakkındaki anlayışınızı derinleştirmek ve yaratıcı, etkili kullanımlara ilham vermek üzere tasarlanmış seminer ve çalıştaya katılın.
Etkinlik Özeti:
Ahşap Bir İnşaat Malzemesidir: Ahşap Uzmanı ve Orman Endüstrisi Mühendisi (MSc) Demet Sürücü, ahşap yapılar, uygulamaları, sürdürülebilirliği ve işlevselliği hakkında derinlemesine bir sunum yapacak.
Ahşap Yapıların Tasarım Kriterleri: İnşaat Mühendisi (MSc) Ömer Asım Şişman, temel ahşap statiği ve bağlantıları hakkında temel bilgiler sağlayacaktır. Tasarımınızın yapısal bütünlüğünü artırmak için temelleri öğrenin.
Gelecek İçin Tasarım: Mimar Özgül Öztürk, mimarlığı bir sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişim aracı olarak kullanarak geleceğe yönelik doğayla uyumlu tasarımlar yapma konusunda konuşacaktır.
Önümüzdeki atölye çalışmasında katılımcılar tasarım konseptlerini geliştirme, ahşabın işlenmesi ve entegrasyonunu keşfetme ve tasarım sürecinde yenilikçi yaklaşımlar geliştirme şansına sahip olacaklar.
Önemli Not- Katılım Zorunluluğu: Seminer ve workshopa katılım tüm katılımcılar için zorunludur. Katılmayanların gönderdiği projeler kabul edilmeyecektir.
Yarışma Belgeleri
• Yarışma Şartnamesi
• Ahşap Detayları
• Belirlenmiş Alanlar
• A1 Poster Düzeni
Jüri
Ahmet TOPBAŞ (ATTEC Şirketi Kurucusu, İnşaat Mühendisi)
Boğaçhan DÜNDARALP (DDRLP Mimarlık Kurucusu, Mimar)
Doğaç Toy (PBD'de İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı)
Murat DÜNDAR (Prof. Dr., BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı)
Nusret Uşun (Teğet Mimarlık Ofisi'nde Mimar)
Özgül Öztürk (Döngüsel Tasarım Kurucu Mimarı)
Raportörler: Araştırma Görevlisi Ayşe Eda ADIGÜZEL (BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi)
Araştırma Görevlisi Beril GÖK (BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi)
Ödüller
1.lik Ödülü: 30.000 TL (Alba A.Ş. tarafından) + Kazanan proje hayata geçirilecektir.
2.lik Ödülü: 20.000 TL (Hemel A.Ş. tarafından)
3.lük: 15.000 TL (RothoBlaas tarafından)
Ek Bilgiler:
• Katılım Belgeleri: Proje gönderen tüm yarışmacılara Katılım Belgesi verilecektir.
• Ödül sponsoru olarak Timbertech, ahşap ile yapısal analiz ve tasarım için bir mühendislik yazılımı sağlar. Lisans geçerliliği 5 yıldır: 2024-31.12.2029
Düzenleme Komitesi ve Sponsorluklar
Düzenleme Komitesi
Demet SÜRÜCÜ
Göksun AKYÜREK ALTÜRK
Pınar ŞAHİN
Zeynep Gül SÖHMEN TUNAY
Ayşe Eda ADIGÜZEL
Sponsorluklar
HASSLACHER GRUBU
ALBA A.Ş.
HEMEL A.Ş.
ROTHOBLAAS TÜRKİYE
TIMBERTECH
PBD
KAVLAK AHŞAP
Organizatörler
BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
BAU Ahşap Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi
Sorular ve Cevaplar
Yarışmaya yöneltilen soruların cevapları burada duyurulacaktır.