Brezilya’da bir Yüksek Mahkeme yargıcı yaptığı açıklamada, Brezilya’nın devasa Amazon yağmur ormanları üzerindeki kontrolünü, kanunların hükmünün geçmediği bu bölgeyi uyuşturucu kaçakçılığı için kullanan organize suç örgütlerine ve kaçakçılara kaptırma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Yargıç Luis Roberto Barroso, çevre uzmanları, yatırımcılar ve yerel yetkililerin bir araya gelerek dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’u muhafaza edecek ve bölgede yaşayan 25 milyon insanın geçim kaynaklarını destekleyecek sürdürülebilir kalkınmayı nasıl teşvik edecekleri konusunda beyin fırtınası yapmalarını önerdi.
Amazon, küresel ısınmaya neden olan sera gazının büyük bir kısmını absorbe etmekte olup, muhafazası iklim kriziyle mücadele için hayati önem teşkil ediyor.
Yargıç Barroso, bir röportajda “(Brezilya’nın,) Amazon’un egemenliğini başka bir ülkeye değil ama organize suç örgütlerine kaptırması gibi gerçek bir risk var” ifadelerini kullandı.
Brezilya’nın önceki Devlet Başkanı Jair Bolsonaro iktidarında, çevresel korumaların gevşetilmesi ve kolluk kuvvetlerine sağlanan fonların azaltılmasının da etkisiyle Amazon’da yasadışı faaliyetler artış göstermişti.
Barroso, “Brezilya otoriteleri, yasadışı ağaç kesimi ve madencilik, ormansızlaştırma, arazi gaspı ve orman savunucularının öldürülmesi gibi çevresel suçlarla yüzleşme konusunda ciddi bir kararlılık göstermelidir” açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz Kasım ayında Mısır’da düzenlenen COP27 Birleşmiş Milletler iklim zirvesine katılan Barroso, Brezilya’nın “dünyanın en iyi beyinlerini” bir araya getirerek Amazon’daki tahribatı durdurmak için bölgede bir ” biyo-ekonominin” nasıl geliştirilebileceğini ele almasını önerdi.
Yargıç, “Elbette dünyanın görüşlerini istiyoruz, ancak egemenliğimizden bir milimetre bile vazgeçmeden” sözlerini kullandı.
Brezilya’nın önceki Devlet Başkanı Bolsonaro, yabancı çevrecileri ve sivil toplum örgütlerini Brezilya’nın Amazonlar üzerindeki egemenliğini zedelemekle itham etmişti.
Aşırı sağcı devlet başkanı, iklim inkarcılarını bakan olarak atamış ve Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaştırmanın son 15 yılın zirvesine çıkmasına seyirci kalmıştı.
Bolsonaro, Norveç ve Almanya’nın bölgedeki sürdürülebilir projelerin desteklenmesi için 1 milyar dolardan fazla katkıda bulunduğu Amazon Fonu’nu felce uğratmıştı.
Geçtiğimiz ekim ayındaki seçimlerde Bolsonaro’yu mağlup ederek Devlet Başkanı seçilen Luiz Inacio Lula da Silva’nın Ocak ayında göreve başlamasıyla birlikte bu fonun yeniden faaliyete geçmesi öngörülüyor. Lula, Amazon’daki cezai muafiyete son verme ve çevresel suçların üzerine gitme taahhüdünde bulunmuştu.
Barroso, “Amazon’un muhafazası dünya için hayati önem taşımaktadır. Dünyanın Amazon’un muhafazasına iştirak etmesi gerektiğini savunuyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: REUTERS
Bu haber, Irmak Gül tarafından çevrilmiştir.