Türk ve Amerikan bilim adamları Türk hekimin başkanlığında, yaygın beyin tümörü meninjiyomların (beyni çevreleyen zarda oluşan tümör cinsi) genetik altyapısını çözdü.
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Tümörü Araştırmaları Program Direktörü Prof. Dr. Murat Günel ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç önderliğindeki uluslararası araştırma ekibinin en sık görülen beyin tümör türü olan ‘meninjiyomlar’ üzerindeki araştırması Science dergisinde yayımlandı.
Araştırma sonuçlarına göre, meninjiyomların hemen hemen hepsinin genetik altyapısı, sadece beş gendeki düzensizliklerle açıklanabiliyor. Yalnızca cerrahi olarak tedavi edilebilen meninjiyomların genomik profilleri ile beyindeki yerleşimlerinin bilinmesi, bu tümörler için ilk kez kişiselleştirilmiş tıbbi tedavilerin geliştirilebilmesini olanaklı kılıyor.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ İMKÂNI
Araştırma ekibinin başında bulunan beyin cerrahisi Nixdorff-German kürsü başkanı ve aynı zamanda genetik ve nörobilim profesörü olan Murat Günel yaptığı açıklamada, ''Bu genlerdeki bozukluklar tümörün beynin hangi bölgesinde çıkacağını belirliyor ve kişiye özel tedavilere imkan sağlıyor'' diye konuştu. Prof. Günel, 300 meninjiyom örneği üzerinde gen analizi yaptıklarını ve hastalığın kökenleri ile tedavisine yönelik ön bilgiler sunan dört yeni genetik şüphe belirlediklerini ifade ederek, hangi genin mutasyon taşıdığına göre tümörün beyinde değişik bir bölgeye yerleştiğini ve bunun da tümörlerin habisleşme potansiyellerini belirlediği bilgisini aktardı.
TÜRK BİLİM ADAMLARININ BAŞARISI
Araştırma ekibinin Türkiye ayağını yürüten Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’ta “BAU TIP olarak dünyanın bilgi ve paylaşım ağı içinde yer alıyoruz. Bu projeye aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi olan Prof. Dr. Murat Günel’le başladık. İstanbul cerrahi açıdan önemli bir merkez Yale Üniversitesi ise önemli bir araştırma merkezi durumunda. Bu çalışmanın yazarlarından önemli bir kısmı Türk’tür. Bu çalışmada sayın Prof. Dr. Necmettin Pamir’i de anmak lazım. Kullanılan tümörlerin yarıdan fazlası Türkiye’den gitti. Bu dataları şu anda Bahçeşehir Üniversitesi tıp fakültesi öğretim üyesi olan akademisyenler topladı ve işledi. Sience dergisinde çıkan ilk Türk Nöroşirurji araştırmasıdır. Bundan sonra da beyin sinirlerinden kaynaklanan tümörlerle ilgili çalışmamız yayınlanacak” dedi.
BAU TIP VE YALE ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ
BAU TIP Dekanı Prof. Dr. Kılıç “Biz BAU olarak yeni bir tıp fakültesi kurduk. Amacımız araştırmaya ve dünya bilgi ağını yönetmeye aday bir fakülte konumlandırmaktı. Bu çalışmayla gördük ki doğru yoldayız. Henüz işin başında Yale gibi dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden birisi ile ortak çalışma yaptık. Bilim dünyasında artık ülke diye bir kavram yok. Bilim dünyasında Türkiye, ABD diye bir kavram yok, sınırlar ürettiğiniz bilgi ile sınırlı üretebiliyorsanız sınırlarınız genişliyor demektir” dedi.
BAU TIP’TAN DÜNYA ÇAPINDA ARAŞTIRMA LABORATUARLARI
Prof. Dr. Türker Kılıç, tıp eğitiminde ve araştırmalarında ülkemizin hedefinin daha yüksek olması gerektiğine değinerek “Bu çalışmanın ışığında yeni tıp fakültesini yapılandırmaya devam ediyoruz. Diyoruz ki Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi en az 5 bilim alanında dünya çapında araştırmalar üretecek laboratuar ve araştırma kadrosuna sahip olacaktır. Kuracağımız bilim ağıyla dünyada yayınlanan örneğin 100 araştırmadan en az 10’u direkt bizim tarafımızdan yapılıyorsa kalan 90’ınında ortak olarak bulunmalıyız” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi (BAU TIP) Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Tümörü Araştırmaları Program Direktörü Prof. Dr. Murat Günel