"Suriyeli Mülteci Çocuklar ve Aileleri" Araştırması CNN International'de
BAU Psikoloji Bölümü önderliğinde gerçekleştirilen “Suriyeli Mülteci Çocuklar Araştırması” ABD’de de büyük yankı buldu. Doç. Dr. Selçuk Şirin araştırma sonuçlarını CNN International'de anlattı.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Psikoloji Bölümü önderliğinde ve dünyada ilk kez gerçekleştirilen “Suriyeli Mülteci Çocuklar Araştırması” ABD’de de büyük yankı buldu.
Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serap Özer ve New York Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Şirin yönetimindeki ekibin Gaziantep, Islahiye’deki mülteci kampında yaptığı araştırmalarda Suriye’deki iç savaşın çocuklar üzerindeki etkilerininin tahmin edilenden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.
UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova’nın da katıldığı bir basın toplantısıyla geçtiğimiz hafta Washington’da tanıtımı yapılan rapora Amerikan CNN televizyonu ve NPR radyosu da geniş yer verdi.
CNN televizyonuna konuşan Doç. Dr. Şirin, kamptaki yaklaşık 500 çocukla yapılan birebir görüşmelerin ardından, çocukların ne tür “travma” sayılabilecek olaylara tanık oldukları, bu olaylara verdikleri psikolojik tepkiler, stres bozuklukları, depresyon, psikosomatik sorunlar konularında bilgi topladıklarını elde ettikleri verilere göre her dört çocuktan üçünün ailesinden yakın birini savaşta kaybettiğini, her üç çocuktan birinin fiziksel şiddet mağduru olduğunu ve her üç çocuktan ikisnin ailesinde bir yakının fiziksel şiddete maruz kaldığını gördüğünü tespit ettiklerini belirtti.
Dr. Şirin, bu çocukların tedavi edilmedikleri taktirde, uzun vadede bir başka seçenekleri kalmayarak şiddete başvurmayı tercih edeceklerini, bunu kırmak için kendilerine profesyonal yardım yapılması ve kaliteli öğretmenler sağlanması gerektiğini belirtti.