Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi (BAUMUS) olarak düzenlediğimiz “Kentleşme ve İstanbul” adlı etkinliğimiz 21 Aralık tarihinde İstanbul Planlama Ajansı’nda (İPA) gerçekleşti.
BAUMUS kurucu direktörü Prof. Dr. Ulaş Sunata moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik, Prof. Dr. Ahmet Özer’in “Kent ve Kentlileşme” konuşmasıyla başladı. Kentleşmeyi analitik bir çözümlemeyle anlatan Prof. Dr. Özer, konuşmasında 1923’ten günümüz tarihine kent ekseninde gelişmelerden bahsetti ve konuşmasını Türk vatandaşlarının kentlileşme deneyimlerinden örnekler vererek tamamladı.
Devamında Prof. Dr. Ulaş Sunata “Kent ve Pandemi” başlığı altında göç ve pandeminin hayatımızı her açıdan değiştirdiğini, özellikle göç olgusunun olumlu yönden değerlendirilebileceğini vurguladı. Kentin bize birçok fırsat ve erişilebilir kamusal hizmetler sunduğunu eklerken, pandemiyle birlikte hayatımız gibi hizmet koşullarının da değiştiğinin altını çizdi. Birçok hizmet evlerimize geldi, eğitime uzaktan devam edildi ve çalışma düzenleri de güncellendi. Bununla birlikte pandemi sonrası çalışma hayatında kişilerin istihdam koşulları da değişti.
Doç. Dr. Bülent Sezgin ise “Kent ve Sanat” başlıklı konuşmasında şehri oluşturan temel yapının kültür olduğunu söyledi. İstanbul gibi bir kentin çok kültürlü bir topluma sahip olduğunu ve bu kültür çeşitliliğinin sanata yansımasını gerektiğini vurguladı. Pandeminin hayatımıza girişiyle birlikte sanat alanında da büyük değişimlerin olduğunu belirten Doç. Dr. Sezgin, pandemiyle birlikte hem sanat hem de toplumsal bir dayanışma ihtiyacının doğduğunu savundu. Son olarak, herkesin erişebileceği kültür-sanat olanaklarının çoğaltılması gerektiğini vurguladı.
Son konuşmacımız İPA Genel Sekreteri Oktay Kargül ise “Kent ve Planlama” başlıklı konuşmasında 1900-2009 tarihi arası şehir planlamasından bahsetti. Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığıyla birlikte İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) şehir planlamasının değiştiğini ifade etti. Bu değişimin kentin tüm bileşenleriyle, ihtiyaç analizleri tamamlanarak yapıldığını söyledi. Son olarak İBB’nin Vizyon 2050 stratejisinden bahsederek konuşmasını bitirdi.
Bol etkileşimli soru-cevap kısmıyla sona eren etkinlikte yer alan konuşmacılara ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz!