Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Psikoloji Bölümü ve New York Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Suriyeli Mülteci Çocuklar ve Aileler” araştırmasının bulguları 14 Aralık’ta Washington Institute for Near East Policy’de düzenlenen yuvarlak masa toplantısında tartışıldı. Toplantı, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve Washington Enstitüsü’nden David Pollock’un katılımıyla gerçekleştirildi.
New York Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Selçuk Şirin tarafından sonuçları açıklanan araştırma; Suriyeli mülteci çocukların karşılaştığı travmanın yarattığı kayıp jenerasyona değiniyor. Araştırma, Suriye’deki sorunlar nedeniyle Türkiye’ye zorunlu göç eden çocukların karşılaştığı problemlerin dökümünü yapmanın yanı sıra yaşadıkları duruma gösterdikleri psikolojik tepkileri de ölçüyor. Türkiye’de Suriye sınırına yakın mülteci kamplarında yaşayan 300’den fazla okul çağındaki çocuğun katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, mülteci çocukların yüzde 50’ye yakını klinik depresyonda ve yüzde 35’i travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor.
Washington Institute David Pollack’ın yönettiği toplantıda Pollack, genellikle Suriye konusunda uzmanların politikalar ve uluslararası ilişkiler üzerine yoğunlaştıklarını ancak bu tip çalışmaların daha sık yapılması gerektiğinin altını çizdi.
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ise, “Bu çalışmayı hayata geçirdiğiniz için ve bu çalışmaya katkı sağlayan tüm araştırmacılara, üniversitenize ve Enver Yücel’e tebriklerimi sunuyorum” dedi. Program sonunda, UNESCO olarak Paris Genel Merkezi’nde mülteci çocukların çizdiği resimleri bir sergiye dönüştüreceklerini de belirten Bokova, ayrıca yapılan araştırmayı daha uzun vadeli bir çalışmaya dönüştüreceklerini söyledi. Gelecek dönemde mülteci kamplarında bulunan okullarda okuyan çocukların psikososyal durumunu iyileştirmek için UNESCO ile birlikte bir takım uygulamalı testler ve bunların analizini yapabileceğinin müjdesini de verdi.