Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla düzenlenen organizasyonda, Bahçeşehir Üniversitesi ve Huawei Türkiye arasında yeni bir işbirliği anlaşması imzalandı. BAU Global Başkanı Enver Yücel anlaşmaya ilişkin olarak: “Cloud iletişim sistemi; bütün dünyanın, üniversitelerin ve büyük şirketlerin verilerini saklaması ve işlemesi için çok önemli bir meseledir. Biz de Huawei'yle birlikte bunun Türkiye'de baz eğitimini vereceğiz” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Ortama Entegre Olan İlk Eğitim Kurumlarından Biri Oldu
Huawei bu anlaşma doğrultusunda, ilk olarak Bahçeşehir Üniversitesi Gelecek Kampüsü'nde sunacağı “Genel Bulut” hizmetiyle, Bahçeşehir Eğitim Grubu’nun verilerinin, Türkiye’de tutulmasını sağlayacak. İmzalanan protokolle Bahçeşehir Üniversitesi ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren yerel bir bulut servis sağlayıcısından genel bulut hizmeti alan ilk üniversite olacak. Bu anlaşmayla birlikte, dijital ortama entegre olan ilk eğitim kurumlarından biri olan Bahçeşehir Üniversitesi, tüm verilerinin yönetimini Huawei CLOUD servisi üzerinden gerçekleştirecek. Bahçeşehir Üniversitesi ayrıca, bulut ürünleri ve bulut teknolojileri konusunda Huawei’den alacağı eğitimle de bu alanda önemli bir sertifikanın sahibi olacak. İki kurum arasındaki işbirliği çerçevesinde, depolama ve ağ teknolojilerinin yanı sıra, ilişkisel veri tabanı hizmeti ve büyük veri gibi birkaç farklı teknolojinin bir arada kullanılması planlanıyor.
“Huawei Teknolojisi Üzerinden Ürünlerimizi Bütün Dünya İlan Edeceğiz"
İmzalanan ikili işbirliği öncesi BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, yeni imzalanacak proje çerçevesinde bir sunum gerçekleştirdi. Ardından BAU Global Başkanı Enver Yücel ile Huawei Firması yetkilisi ikili işbirliği anlaşmasını imzaladı. Bahçeşehir Üniversitesi ve Huawei’nin, Mart ayında imzaladıkları ‘Huawei & BAU Öğrenme Platformu’ protokolü çerçevesinde, bugüne kadar birçok ortak çalışmaya imza attığını söyleyen BAU Global Başkanı Enver Yücel: “Biz bugün Paris'te önemli bir anlaşmaya imza atmış durumdayız. Huawei dünyanın teknolojideki en büyük firmalarından birisi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Eğitim Kurumları ise Türkiye'de eğitim teknolojilerinde önemli bir konumdadır. Ülkemize her türlü yeniliği hızlıca getirmeye çalışıyoruz. Kendi arkadaşlarımızın ürettikleri çok önemli eğitim materyalleri var. Bunları sadece Türkiye'ye değil bunu dünyaya açmak istiyoruz. Dünyaya açarken de kendimize Huawei şirketini partner edindik. Huawei teknolojisi üzerinden ürünlerimizi bütün dünya ilan edeceğiz" dedi.
“Yüz Bin Cloud Mühendisi Yetiştireceğiz”
BAU Global Başkanı Enver Yücel, yapılan anlaşmanın detaylarını da değerlendirdi: “Daha önce Huawei ile Türkiye'de teknoloji zirvesi yapmıştık. Bugün de burada yeni bir anlaşma yapıyoruz. Cloud iletişim sistemi; bütün dünyanın, üniversitelerin ve büyük şirketlerin verilerini saklaması ve işlemesi için çok önemli bir meseledir. Biz de Huawei'yle birlikte bunun Türkiye'de baz eğitimini vereceğiz. Bu bağlamda Türkiye'nin gelecekte yüz bin Cloud mühendisine ihtiyacı olacağını düşünerek buna da yatırım yapıyoruz. Bu yatırımı yaparken yalnız değiliz yanımızda Huawei var. Dünyada bu alanda gelişmeleri de bilimsel araştırmalarla çok yakından takip edeceğiz. Bu yüzden mutluyuz, yine ülkemize güzel bir ilişki işbirliği getirdik” dedi.
Huawei & BAU Öğrenme Platformu İle Farklı Alanlarda İşbirliği
Sağlık, eğitim, tarım gibi alanlarda birlikte çalışma kararı alan iki kurum; 5G, büyük veri, nesnelerin interneti gibi alanlarda, eğitim entegrasyonları ve yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanıyor. Bahçeşehir Üniversitesi, son olarak Eylül ayında BAU Future Kampüs alanının internet altyapısını, Huawei’in geliştirdiği Wi-Fi 6 bağlantısıyla yeniledi. Bu projeyle, yaklaşık 2.500 öğrencinin yanı sıra, kampüste görev yapan idari personel ve akademisyenlerin de yüksek hızlı internetin avantajlarından yararlanması sağlandı. BAU Global Eğitim Kurumları’nın proje sürecinde Huawei Bulut Bilişim tarafından, Depolama ve Ağ Teknolojilerinin yani sıra İlişkisel Veri tabanı Hizmeti ve Büyük Veri gibi farklı PaaS teknolojileri de kullanılıyor olacak.