Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Psikoloji Bölümü önderliğinde ve dünyada ilk kez gerçekleştirilen ‘Suriyeli Mülteci Çocuklar ve Aileler” araştırmasının sonuçları, Küresel Sorunlara Küresel Yaklaşımlar’ konferansı aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
ARAŞTIRMA SONUÇLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından düzenlenen ‘Küresel Sorunlara Küresel Yaklaşımlar’ konferans serisi ile Avrupa’da ve Türkiye’de yaşanan göçmenlerin sorunları ele alınıyor. BAU Psikoloji Bölümü önderliğinde başlatılan ve dünyada ilk kez gerçekleştirilen ‘Suriyeli Mülteci Çocuklar Saha Araştırması’ ile mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veren aileler ve çocukları ile ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.
İlgili Haber: Suriyeli Çocuklar ve Aileleri Araştırması Washington Institute'de Tartışıldı |
Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serap Özer’in yönetimindeki ekibin Gaziantep İslahiye’deki mülteci kampını ziyaret etmesiyle başlayan süreç New York Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Şirin, Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü’nden Dr. Brit Oppedal’ın ve Fransa Dış İşleri Bakanlığı'nın araştırmaya katkıda bulunmasıyla devam etti. Ayrıca BAU Klinik Psikoloji Yüksek Lisans başta olmak üzere farklı bölümlerden öğrenciler de araştırmada rol aldı.
Suriyeli mülteci çocuklarla yapılan araştırmanın sonuçları, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenecek konferansta paylaşılacak. Konferansta Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Türker Kılıç, Doç. Dr. Serap Özer, Doç. Dr. Selçuk Şirin, Dr. Brit Oppedal’ın yanı sıra Yeşiller Partisi Berlin Milletvekili Özcan Mutlu konuşma yaptı.
PROJE HAKKINDA BİLGİ
Araştırma projesinin ilk ayağında, mülteci kamplarında yaşayan çocuklara rahat bir ortam sağlanarak oyuncak ve kırtasiye yardımı gerçekleştirildi. Ardından psikologlardan oluşan uzman bir heyet kampları ziyaret ederek bilimsel bir durum değerlendirme çalışması gerçekleştirdi. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından gerçekleştirilen bu saha projesinin amacı; zor şartlarda, ülkelerinden kopmuş Suriyeli çocukların psikolojik durumları hakkında bilgi toplamak ve hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunu bilgilendirmektir.
Yapılan tarama çalışması ile mülteci kamplarında kalan çocuklarla birebir görüşülmesinin ardından, çocukların ne tür “travma” sayılabilecek olaylara tanık oldukları, bu olaylara verdikleri psikolojik tepkiler, stres bozuklukları, depresyon, psikosomatik sorunlar konularında bilgi toplanmıştır.
23 Kasım 2012 Cuma günü, BAU Beşiktaş Kampusu’nda gerçekleştirilecek olan ‘Küresel Sorunlara Küresel Yaklaşımlar’ isimli konferansta, ‘Suriyeli Mülteci Çocuklar ve Aileler’ konuları masaya yatırılacak ve yapılan araştırmanın detayları katılımcılarla paylaşılacak.
Fotoğraf: Reuters