“İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” Kitabı Tanıtıldı
“İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” adlı kitabın tanıtımı Bahçeşehir Üniversitesi’nin desteği ve Fener Rum Patriği Sayın I. Bartholomeos’un katılımı ile gerçekleştirildi.
Heyamola Yayınları tarafından basılan “İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” adlı kitabın tanıtımı Bahçeşehir Üniversitesi’nin desteği ve Fener Rum Patriği Sayın I. Bartholomeos’un katılımı ile gerçekleştirildi.
İmroz adasının tarihini özetleyen bir giriş yazısıyla beraber, ada hakkında yazılmış İngilizce ve Yunanca akademik makalelerin Türkçe çevirilerinin derlemesinden oluşan ‘İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine’ adlı kitabın lansmanı Bahçeşehir Üniversitesi’nde (BAU) gerçekleştirildi. Kitabı yayıma hazırlayan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feryal Tansuğ moderatörlüğünde, Prof. Dr. Murat Belge ve Atina’daki İmrozlular Derneği Başkanı Konstantinos Hristoforidis, İmroz Adası üzerine bilinenleri paylaştı ve adada yaşananları özetleyerek bundan sonraki dönemler için barış mesajları verdi.
Lansmana katılan Fener Rum Patriği Sayın I. Bartholomeos, İmroz Adası’nın Türkiye’nin çok özel bir parçası olduğunu belirterek, “Bu özel kitabı hazırlayan Feryal Tansuğ’a, burada toplanmamızı sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi’ne çok teşekkür ederim” dedi.
Lansmanın son konuşmasını yapan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise barış çağrısı yaparak "15 yıllık bir üniversitenin bugün böyle hassas bir konuya evsahipliği yapmasından onur duyuyorum." diye konuştu.
Arkeoloji, tarih, sosyoloji ve siyaset bilimi gibi farklı disiplinlerden seçkin makaleleri içeren kitapta Suna Çağaptay, Meliton Karas, Feryal Tansuğ, Makis Boutaras, Alexis Alexandris, Giorgos Tsimouris ve Elif Babül’ün makaleleri yer alıyor.
“İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” adlı kitap, İmroz’un Türk kamuoyundaki unutulmuş/unutturulmuş varlığına ve adanın geçirdiği sosyo-kültürel dönüşüme dikkat çekiyor. Adayla ilgili yayımlanan bu ilk derleme çalışma, şimdiye kadar göz ardı edilmiş İmroz Rumlarının Türkiye’nin ulus-devlet kurma sürecinde ve sonrasında yaşadıklarını, Türk devletiyle ilişkilerini ve Yunanistan ile Türkiye arasında nasıl bir pazarlık unsuru hâline geldiklerini gösteriyor. Kitap, İmroz Rumlarının Anadolu coğrafyasının ve bu ülkenin yerli insanları olduklarına dikkat çekerek kültür barışına katkıda bulunmayı ümit ediyor.