Belediye Başkanları Yerel Yönetimler Akademisi'nde
Yerel Yönetimler Akademisinin 3 ve 4. haftaları gerçekleştirildi. Akademinin konukları bu kez belediye başkanlarıydı.
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler Akademisi 3 sertifika programının 3. ve 4. haftası 29 Eylül 2012 ve 06 Ekim 2012 Cumartesi günleri Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde gerçekleşti.
Programın 3. Haftasında Hatay Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Prof Dr. Ahmet Yıldızcı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in katılımıyla yerel yönetimler ve sivil toplum, kentsel yeşil alanlar, imaj yönetimi; Ümraniye örneği, yerel yönetimlerde belediyecilik ve kentsel dönüşüm gibi önemli konulara değinildi. 4. Hafta ise Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, mimar, kent-bilimci Prof. Dr Ahmet Vefik Alp konuşmalarını yaptılar.
Hatay Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin konuşmasına ''Belediyelerde aklınıza ne geliyorsa karşılayabilirsiniz, siyasi kurumlardır fakat seçildikten sonra siyasi kimliğinizi bir kenara bırakıp oy veren vermeyen herkesin ihtiyaçlarını karşılamak durumundasınız ifadesiyle başladı. Yerel yönetimlerin görevinin insanların dertlerine ortak olmak olduğundan bahsetti. Dörtyol’un yemyeşil, şirin bir ilçe olduğunu belirten Fadıl Keskin ilçelerinin İskenderun kadar tanınmaya ihtiyacı olduğunu aynı zamanda da ilçelerinde Suriye Kampı’nın bulunmadığını konuşmasına ekledi.
Prof. Dr. Ahmet Yıldızcı, yeni bir tanım olan ekolojik mimariyle konuşmasına başladı. İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alanın 4.10 m2 olduğunu belirten Yıldızcı, "İstanbulda yeşil alan yapım hızı, alınan göçe yetişemiyor" ifadesinde bulundu. Yeşil alan örneklerinde Paris’teki parklardan örnek sunan Yıldızcı ‘’Önemli olan parkların yapımı değil bakımı’’ ifadesinde bulundu.
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ''Bu ülkenin aydınlarının, kafası çalışanların mutlaka ve mutlaka siyasete iştirak etmesi gerekir.'' diyerek konuşmasına başladı. Ümraniye Belediyesi’nin 2004’ten bu yana değişen imajından bahseden Hasan Can, imar planlarının değiştirilmeden ilçenin yatırım açısından büyük gelişme gösterdiğini, ilçenin son 10 yılda Anadolu Yakası’nın ticaret, yönetim ve finans merkezi haline geldiğine değindi. Belediye tarafından sosyal sorumluluk projelerine çok büyük önem verdiklerini açıklayan Hasan Can ‘İmaj geleceği planlamaktır’ ifadesinde bulundu.
‘Soyadı Kültür olan Lüleburgaz’dan geliyorum‘ ifadesiyle konuşmasına başlayan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Yerel Yönetimlerde Belediyecilik başlığı altında ‘’Kentleri yönetirken sadece siyaset değil, mali yapı, insan kaynakları da göz önüne alınmalıdır.' 'ifadesinde bulundu. Yüzde 60 kadro küçülttüklerinden ve Lüleburgaz Belediyesi olarak hiç borçlarının olmadığından bahseden Halebak, Lüleburgaz’ın belediyecilik ve kent anlamında çok büyük gelişme gösterdiğini sözlerine ekledi.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih ilçesinin İstanbul açısından tarihi, kültürel önemine değinerek Fatih’in dünya tarihinin yazıldığı yer olduğunu söyledi. İstanbul’un en eski ve tarihi bölgesi olduğu için dönüşüm projelerinin önemini vurgulayan Demir, özellikle Roman vatandaşların yaşadığı Sulukule mahallesi’ndeki projeyi anlattı.Proje esnasında oluşan sorunlara ve eleştrilere açıklık getiren Demir, ''Her şey eleştirilebilir ama samimiyetimiz eleştirilemez.'' ifadesinde bulundu.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki şehrin kalkınmasındaki en önemli etkenlerden birinin iç dinamiklerin harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kış turizmi açısından Kayseri’nin gelişimi için Erciyes’te bulunan kayak merkezlerinin önemini vurguladı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, karayolları kökenli bir başkan olarak ulaşım ile ilgili sorunların üzerinde durarak, ulaşım konusunda asıl hedeflerin; ulaşımın toplulaştırılması, raylı hale getirilmesi, petrolden uzaklaştırılması olduğunu söyledi.
Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, bölgedeki teknik altyapı sorunlarına dikkat çekerek, en büyük problemin kalkınmada sosyal boyutun geliştirilmesi olduğunu belirtti. Bu problemlere çözüm olarak, genç, kadın ve engellilere yönelik sosyal ve sportif projeler gerçekleştirdiklerini anlattı.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, 21.yy da toplumun insan odaklı olması gerektiği belirtti. Kadınların yönetimde daha etkin bir rol alması için uğraşan Ünal, ileride yapılması planlanan projelerinden söz etti.
Ahmet Vefik Alp, konuşmasına Taksim Caddesi Cami ve Dinler Müzesi Kültür Odağı projesini anlatacağını belirterek başladı. Türkiye’de yapılan cami mimarisinin farklı yapılar taşımadığından yakınarak, İslam coğrafyasından değişik mimari örnekleri sunarak Taksim Meydanı için projesini gerçekleştirdiği camiyi ve dinler müzesini tanıttı.