21.12.2021
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Türkiye Kalite Derneği (KALDER) ve Uludağ İhracatçılar Birliği ile birlikte hayata geçirdiği "Dünya Nereye Doğru Değişiyor?" çalıştay ve paneline ev sahipliği yaptı.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından gerçekleştirilen panelde iş, sanayii, eğitim dünyası ve farklı paydaş grupları bir araya geldi ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarından insana yakışır iş ve ekonomik büyümenin sağlanabilmesinin önündeki sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı. Panelde konuşan BAU Global Başkanı Enver Yücel, “Üniversitelerin endüstriye destek olup yön vermesi gerektiğini” ifade ederken, Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Baran Çelik ise ekonomik büyümede öncü olabilecek sektörlerin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını, BAU İş Geliştirme ve Bursa Merkez Direktörü Yasemin Şahin yaptı. İş sektörlerinin her anlamda bilgi alabileceği bir merkez gibi çalıtıklarını belirten Şahin, “Üniversite, sektör iş birliğini yeniden tasarladık. Bugün panelimizde dünya nereye doğru değişiyor? sorusuna birbirinden değerli konuklarımızı dinleyerek cevap arayacağız. Üniversitemizin de bu konularla ilgili gelişim ve değişim süreçlerinizde yanınızda olduğunu, desteğe ihtiyaç duyduğunuz her alanda, her türlü konuda iş birliğine hazır olduğumuzu özellikle belirtmek isterim. İletişim temelli butik hizmet ve iş birliği içeren çalışma modelimizle yanınızdayız. Üniversite, sanayi iş birliği kavramını yeniden tanımlamak ve içini değişen dünyaya adapte olacak şekilde bu doğrultuda belirlenen eylem adımlarıyla ve iş birlikleriyle doldurmak bu salondaki herkesin elinde. Birlikte geliştireceğimiz iş birlikleriyle parmakla gösterilen, değer oluşturan, ilham veren ve örnek olan çalışmalara imza atacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
Programın ilk bölümüne KALDER Yönetim Kurulu Üyesi Emin Direkçi, Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Baran Çelik, BAU Global Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, BAU TTO Ofisi Direktörü Nil Girgin ve Haber Program yapımcı ve sunucusu Cem Seymen konuşmacı olarak katıldı. Panel, kürsü konuşmalarının ardından özel oturumlar ile devam ederken, oturumlarda, iş dünyasının içinde bulunduğu genel durum, sorun ve çözümler konuşuldu. Bahçeşehir Üniversitesi’nin özel şirketlere destek anlamında eğitim kampları, çalıştaylar, sertifikalar gibi çok sayıda imkan sağlayacağı gibi konulara da değinildi.
KALDER ve Uludağ İhracatçılar Birliği ile BAU arasında yapılacak iş birliği kapsamında şirketlerle; lisansüstü programlar, kurumsal eğitimler, sertifika programları, paneller, workshoplar, COOP işbirlikleri, çalıştaylar, ortak eğitimler, TTO İşbirlikleri, AR – GE çalışmaları, BAUSEM eğitimleri, araştırma merkezleri, CIFAL destekleri, markalı dersler, tersine mentorluk, BAUGO, hafta sonu eğitim kampları, deneyim aktarım programı, yurtdışı mezun desteği gibi imkanlar sunulacağına ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Kürsü konuşmasında özellikle pandemiyle birlikte yaşamımızın ve iş yapma şeklimizin oldukça değiştiğinin altını çizen BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, “Pandemi öncesinde de dijital dönüşümü konuşuyorduk ve Paris anlaşmasıyla birlikte yeşil bir dönüşümü yaşamaktayız. Aslında biz başkalaşım geçiyoruz ve bunun farkında olmamız lazım. İmeceyle birlikte çalışma yöntemleriyle ilgili farklı bir sisteme geçerek bir puzzle oluşturmamız gerekiyor. Üniversitelerin artık, kampüslerine kapalı ve eski müfredatları uygulamasının bir önemi yok. Sadece diplomayla var olmak yanlış olur, 4 yıl eğitim alan öğrenciyi de kandırmış oluruz. Bu yüzden, eğitimi başkalaştırarak eğitim vermemiz gerekiyor. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları bu başkalaşma sistemini eğitime uygulayabilen bir kurum. Pandemi süresince hızlı bir şekilde uzaktan eğitim, sonrasında da hibrit eğitime geçebilen bir üniversiteyiz. Sektörün üniversite içinde olduğu COOP eğitim modeli, bizim için önemli." şeklinde görüş bildirdi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği Başkanı Baran Çelik, ise sektörün geleceğine dair önemli öngörülerde bulundu “Otomotiv Endüstrisi ve İhracatçılar Birliği Türkiye’nin son 15 yılının ihracat şampiyonudur. Bursa ise otomotivin baş şehridir. Bunun en büyük göstergesi de Otomotiv Endüstrisi ve İhracatçılar Birliği’dir. Biz Türkiye’deki bütün otomotiv endüstrisini temsil eden bir birliğiz. Toplam 7 Bin 800 ihracatçı barındırıyoruz. Yıllar 30 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. Bu da Türkiye ihracatının 6/1’dir." diyerek ekledi: "Türkiye ve dünya şöyle bir risk ile karşı karşıya özellikle elektrikli ve otonom sürüş dönüşümü hızlı bir şekilde geliyor. 2010’lu yıllarda başladı ama pandemiyle lineer değil atlayarak ilerliyor. Bunun sonucunda bir otomobilin üretilmesi için gerekli olan ürünlerin ve teknolojilerin bir kısmının yok olacağını, bir kısmını sabit kalacağını ya da değişeceğini, bir kısmının ise artacağını gösteriyor. Önümüzdeki on yıllık süreçte Avrupa’da bu dönüşümden ortaya çıkacak yeni iş kollarına yönelik 300.000 bine yakın yeni istihdam oluşacak. Ama maalesef 500.000 bin kişilik bir istihdam da azalacak. Bu ihtiyacı eğitim kurumlarının yetiştirmiş olduğu özellikle yüksek teknolojiye yönelik ürün üzerine çalışan geleceği tasarlayan yeni nesil öğrenciler karşılayacak” diyerek sözlerini tamamladı.