ISTAC Kuralları Çerçevesinde Tahkim Yargılaması paneli, 3 Kasım 2021 Çarşamba günü hibrit olarak düzenlendi. Panel, BAU Hukuk Fakültesi Öğretim Elemanları, öğrencileri ve dış katılımcıların yoğun ilgisi ile takip edildi.
Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı tarafından düzenlenen panelin açılış konuşması ve moderatörlüğü BAU Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Emre GÖKYAYLA tarafından gerçekleştirildi. İstanbul Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Av. Yasin EKMEN’in konuk olarak katıldığı Panelde; tahkim yargılamanın önemi, tahkim yargılamasına başlamak için geçerli bir anlaşmasının gerekli olduğu, tahkime elverişlilik, tahkim ve hakem kavramları, ekonomik gelişime bağlı olarak tahkim yargılamasına daha sık başvurulduğu, uluslararası uyuşmazlıklarda yerel mahkemelerin yetersizliği, hakemlerin tarafsızlığı ve bağımsızlığı, hakemlerin taraf vekili olmadığı, hakem mahkemesi kararlarının nihai ve bağlayıcı olduğu, hakem mahkemesi kararlarının New York Sözleşmesi gereği 175 ülkede icra edilebildiği, tahkim türleri, kurumsal tahkimin ad hoc tahkime tercih edilmesi gerektiği, tahkim yargılamasında usule uygulanacak kuralları, ISTAC’ın yapısı konuları gündeme geldi. Katılımcıların belirtilen konular özelinde tartışmalara katılması ile karşılıklı soru cevaplar sonrasında panel sona erdi.
ISTAC Kuralları Çerçevesinde Tahkim Yargılaması paneli sonucunda; özellikle ticarî uyuşmazlıkların çözümünde, tahkim yargılamasında; 1) Gizlilik, 2) Ucuzluk, 3) Sürat, 4) Esneklik, 5) Bağımsız, tarafsız ve uzman hakemlerin bulunması sebebiyle tahkimin avantajlı bir yargılama olduğu; giderek daha fazla tercih edildiği ve edilmesi gerektiği, tahkim müessesesine bizlerin de daha fazla önem vermemiz gerektiği sonucuna varılmıştır.