“60 Yıllık Başarı Hikayesi: Almanya İkinci Vatan” paneli Türkiye’den Almanya’ya gerçekleşen işçi gücü göçünün 60. yılına özel olarak Almanya’nın başkenti Berlin’de T.C. Berlin Başkonsolosluğu, Berlin International University of Applied Sciences ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) iş birliğiyle düzenlendi.
Berlin’de T.C. Berlin Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen panele, BAU Global Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, BAU İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer, BAU Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi kurucu direktörü Prof. Dr. Ulaş Sunata, Yeşiller eski milletvekili Özcan Mutlu, Berlin International University of Applied Sciences’tan Dr. Barış Ülker, Dr. Emine Neşe Yüksel ve Almanya’da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren T.C. Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök 60 yıllık serüven boyunca Türkiye kökenli vatandaşların hem Almanya’ya hem de Türkiye’ye önemli katkılarda bulunduklarını belirtirken Bahçeşehir Üniversitesi Global Başkanı Enver Yücel; “Dün kas gücüyle buradaydık, bugün beyin gücüyle buradayız” diyerek bilim, sanat, siyaset ve birçok noktada önemli gelişmelere imza atıldığına dikkat çekti.
Açılış konuşmaları ile başlayan etkinlik Prof. Dr. Yılmaz Esmer moderatörlüğünde gerçekleşen panel ile devam etti. Prof. Dr. Ulaş Sunata, Dr. Barış Ülker, Dr. Emine Yüksel ve Özcan Mutlu’nun konuşmaları ile göçün tarihçesi, sosyal, ekonomik ve kültürel birçok noktadaki etkisi ele alındı.
Prof. Dr. Ulaş Sunata; 60. yıl dönümünde Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün sosyal, politik ve ekonomik bağlamına ve tarihçesine dikkat çekti. Dr. Barış Ülker ise Berlin özelinde göçmenlerin kente olan etkilerine değindi.
Yeşiller eski milletvekili Özcan Mutlu göçmenlerin iyasal katılımına ve Türkiye kökenli seçmenlerin önemine dikkat çekti. Jinekolog Dr. Emine Yüksel ise özellikle göçmen kadınların sağlığa erişim koşulları hakkındaki noktaları vurguladı.