BAUMUS Yönetim Kurulu üyesi Dr. Arzu Karakulak’ın “Pandemi-Önyargı Bağlantısı: COVID-19 Tehdidinin Nasıl ve Ne Zaman Mültecilere Karşı Önyargıya Yol Açtığını Anlamak” adlı araştırma projesi 2021/2022 Mercator-IPC Araştırma Bursu’na layık görüldü.
Yüksek ölüm oranı, ciddi kısıtlamaları ve ağır ekonomik kayıplarıyla COVID-19 salgını, azınlık grup üyelerine karşı şiddeti, etnosentrizmi, aşırıcılığı ve önyargıyı besleyen büyük tehdit algılarını uyandırdı. Yine de COVID-19 tehdidine verilen tepkiler çok çeşitli olmuştur. Her birey ve her toplum, azınlık grup üyelerine karşı önyargılı bir tutum göstermemiştir ve bu araştırma projesi bu konuyu ele almaktadır. Araştırma, önde gelen sosyal-psikolojik (mesela Sosyal Kimlik Kuramı ve Entegre Tehdit Teorisi) ve evrimsel yaklaşımları ( Patojen Kaçınma Modeli gibi) birleştirerek, mültecilere karşı önyargıyı azaltmaya yardımcı olan psikolojik ve sosyo-kültürel koşulları anlarken aynı zamanda genç yetişkinlerin refah seviyesini de arttırmayı hedeflemektedir. Bu projeden elde edilen bilgi sadece COVID-19 salgınıyla alakalı olarak karşılaşılan zorluklarla ilgili olmakla kalmayacak, aynı zamanda bilim insanlarını ve politika belirleyicilerini, örneğin iklim değişikliğinin küreselleşen ekonomiler üzerindeki etkileri ve kıtlık dinamikleri ile ilgili olan gelecekteki küresel ayaklanmaları daha iyi yönetmek için stratejilerle donatacaktır.
İlgili proje Proje Stiftung Mercator (Almanya) - Istanbul Policy Center (Sabancı Üniv.) girişimi kapsamında fonlanmıştır ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından Sağlık ve Kaliteli Yaşam (SDG3) ve Eşitsizliklerin Azaltılması (SDG10) alanlarında uluslararası iyi uygulamaların geliştirilmesi sürecine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.