Üniversitemiz toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, başta cinsel taciz ve iş yerinde şiddet olmak üzere tüm şiddet biçimlerini ve ayrımcılığı önlemek amacıyla çalışmalar yürüteceğini Aralık 2019'da bir niyet bildirgesi yayınlayarak duyurmuştu. Bu bildirgeyi takiben, üniversitemizin yürüttüğü tüm faaliyet ve süreçlerde eşitlikçi ve kapsayıcı bir yaklaşım geliştirme misyonu taşıyan ve her biri kendi alanında uzman akademisyenlerden oluşan çalışma grubu Ekim 2020 itibariyle çalışmalarına başladı. BAU Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu (BAU EQUAL) adını verdiğimiz çalışma grubunun, cinsel taciz ve cinsiyete dayalı şiddet, iş yeri şiddeti ve ayrımcılığa dayalı şiddet konularında neler yapılabileceğine ilişkin bir çalışma programı oluşturduğunu da duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. BAU EQUAL toplantıları süresince şekillenen fikirler ve eylemler şu anda başlangıç aşamasında. Ancak, atacağımız adımların kalıcı sonuçları olacağına inanıyor ve bugüne kadar kat ettiğimiz yolu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Bugüne kadarki süreçte, BAU EQUAL şiddetsiz bir kampüs ve kapsayıcı bir eğitim/iş atmosferi yaratmak için atılacak adımları belirlemek üzere yerel ve uluslararası modelleri inceledi. Bahçeşehir Üniversitesi’nin mevcut durumunu anlamak için öğrencilere ve çalışanlara yönelik bir dizi analiz çalışması başlattı. Ayrıca, BAU mensuplarının kendilerine has ihtiyaç haritalarını belirlemek ve bunlara cevap verebilmek için detaylı bir iç araştırma tasarımı üzerinde çalışıyor. Söz konusu iç araştırmayla, BAU çalışanlarının ve öğrencilerinin toplumsal cinsiyet eşitliği, farklılıklarla yaşamak ve kapsayıcılık konusundaki algı ve tutumlarının tespit edilmesi amaçlanıyor. Bu araştırmanın uygulanacak kurumsal politikalar için bir durum analizi özelliği taşıması öngörülüyor. Anket yöntemiyle derlenecek verilerin analizi sonrasında bu alanda kurum içi eğitim programları, paneller, öğrenci kulüpleriyle birlikte düzenlenen atölye çalışmaları ve tüm kampüsü kapsayacak faaliyetler yürütülmesi planlanıyor.
BAU Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu (BAU EQUAL), şiddetsiz bir kampüs/işyeri olma yolunda önleyici eğitimleri önemsediği kadar bu türden olaylar vuku bulduğunda nasıl bir yol izleneceği noktasında da inisiyatif almayı hedefliyor. Bu bağlamda, Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde herhangi bir kişinin; cinsel taciz ve cinsiyete dayalı şiddet, ayrımcılığa dayalı şiddet tanımına giren bir eyleme maruz kalması durumunda başvurabileceği bir mercii oluşturulması da BAU EQUAL’ın amaçları arasında yer alıyor.
BAU Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu (BAU EQUAL) üyeleri olarak her zaman katılımcı yöntemler benimseyerek üreteceğimiz çözümlerin, Üniversitemizin kapsayıcı, eşit ve şiddetsiz bir kampüs yaşamı yaratma vizyonu için etkin ve sürdürülebilir uygulamalar sunacağını umuyor, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyoruz.
BAU Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu üyeleri:
Prof. Dr. Tunç Bozbura, Prof. Dr. Aslı Makaracı Başak , Doç. Dr. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, Dr. Bahar Tanyaş, Dr. Gül Şener, Dr. Güner Hande Ulutürk, Dr. Nora Tataryan Aslan, Dr. Sinan Aşçı, Arzu Yüksel.