Bahçeşehir Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ‘Uluslararası Müzik Teknolojileri Çalıştayı’na ev sahipliği yapıyor. Müzisyenler ve mühendislerin bir araya gelerek araştırmalar yapacağı çalıştayda, tüm İstanbullular’ın davetli olduğu iki önemli konser de yer alacak.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin ortaklığını yaptığı ve Avrupa Araştırma Konseyi destekli ‘CompMusic Projesi’nin (http://compmusic.upf.edu) bir aktivitesi olarak düzenlenecek olan çalıştay ve verilecek olan konserde; Türk müziği makamları ve ritimleri yabancı katılımcılara anlatılacak. Ayrıca, mesleğin önde gelen müzikologlarını ve mühendislerini bir araya getirecek olan bu çalıştay, Hint ve Türk müziği geleneklerini bir arada ele alması ve bu müziklere özel teknolojilerin geliştirilmesini konu edinmesi itibariyle dünyada da bir ilk.
CompMusic Projesi, Batı müziği odaklı teknoloji gelişimine alternatif olarak Batı müziği dışındaki yerel müziklere yönelik teknoloji geliştirilmesini hedef almış, bu konuda hali hazırda yürürlükte olan en büyük uluslararası araştırma projesi. 5 yıl sürecek olan bu araştırma projesi, kültürlerarası ve disiplinler arası yapısı nedeniyle de müzik bilgi erişim alanına yeni bir soluk getirmeye aday.
Türkiye, İspanya, Hindistan, Fransa ve Belçika’dan da hesaplamalı müzikoloji alanında birçok uzmanın katılacağı çalıştayda ortak çalışmalar yürütülecek. Uzmanlar, 12-13 Temmuz tarihlerinde ise proje dışından araştırmacıların da katılımıyla halka açık sunumların yapıldığı bir konferansta bir araya gelecek.
Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusu’nda düzenlenecek bu önemli çalıştay ile birlikte bir de 11-12 Temmuz tarihlerinde iki önemli konser verilecek. Bu konserlere tüm İstanbullular davetli.
Konserler:
11 Temmuz: Bengi Bağlama Üçlüsü (20:00-21:30) [Fazıl Say Salonu]
12 Temmuz: Açıklamalar ve sunum eşliğinde Türk Müziği konseri. Hazırlayan ve Yöneten Reha Sağbaş, 20:00-21:30, [Fazıl Say Salonu]