Orduyu müdahale etmeye çağırdılar...
Mısırlı muhalifler: Yunanistan ile sınır çizme anlaşması "geçersiz".
Pazar günü Mısırlı aktivistler, Mısır'ın ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit ve ülkenin ekonomik zenginliğinin aşırılığını düşünerek Mısır ile Yunanistan arasında deniz sınırlarını çizmek için yapılan bir anlaşmayı kınadılar.
Siyaset bilimi profesörleri, eski milletvekilleri ve siyasi figürler de dahil olmak üzere aktivistler yaptıkları açıklamada: “Mısır'daki Sisi darbe rejiminin ilk günden itibaren Mısır ulusal güvenlik çıkarları pahasına gündem taşıyan dış politikalarını büyük endişe ile takip ediyor, Mısır dış politikasının temelleri ve tarihi haklarına aykırı. Uluslararası anlaşmalara ve ekonomik zenginliğinin ve coğrafi sınırlarının sistematik olarak yabancılaştırılmasına göre yerleştirildi. "
Açıklamada, bu "ihmal" in Kıbrıs ile 2013 Aralık ayında deniz sınırı sınır belirleme anlaşmasının imzalanması, ardından Mart 2015'te Etiyopya Rönesans Barajı ilkelerinin ilan edilmesi ve Nisan 2016'da Mısır'ın Tiran ve Sanafir adalarının terk edilmesiyle başladığını belirtti. Ve son olarak, 6 Ağustos 2020'de Yunanistan ile deniz sınırını çizme suçu. "
Açıklamayı imzalayanlar, "Tüm bu anlaşmaları geçersiz, yani eşit olmadıkları anlamına geldiğinden ve ülkemizin stratejik çıkarları, tarihi hakları ve doğal zenginliği konusundaki mutlak kaygımıza dayanarak başlangıçtan itibaren tanımadığımız için" dediler.
Açıklamada, "Mısır'daki iktidar rejiminin, Mısır ulusal çıkarları pahasına olsa bile, iktidarda kalmasını ve iktidarda sürekliliğini garanti eden, her şeyden önce bölgesel ve uluslararası destekçilerini destekleyen bir gündeme göre hareket ettiği" belirtildi.
Açıklamada, "rejim, devletin siyasi, askeri, güvenlik ve medya kurumları üzerindeki hegemonyasını, Mısır içinde ve dışında politikalarını reddeden tüm sivil güçleri ve siyasi partileri bastırmak için, metinleri ve ekleri resmi olarak açıklanmayan bu tür şüpheli anlaşmaları bitene kadar bu sisteme sabit bir yaklaşım olarak kabul etmek için kullanıyor." Suçlarını iletin. "
Açıklamada, "Yunanistan ile deniz sınırı sınırı anlaşması, Mısır'ın ekonomik sularının geniş alanlarını, yüz milyarlarca doları, bu alanların içerdiği doğal kaynakların değerini devretmesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda Mısır devletinin gelecekteki zenginliğinden yararlanma fırsatlarını ortadan kaldırması anlamına da geliyor. Alanların geri kalanı, Kıbrıs ve İsrail ile yaptığı şüpheli anlaşmalar nedeniyle, Yunanistan ile Avrupa'ya gaz nakletmek için bir boru hattı kurmak için bir anlaşma imzaladı, böylece Mısır değil, Yunanistan, Avrupa'ya gaz ithalatını kontrol eden ana istasyon olacaktı.
Açıklamada, ulusal güvenlik, sınır güvenliği, koruma ve savunma konularının iç siyasi yaşamın millileştirilmesi ve devletin yeteneklerinin egemenliği değil, ulusal güvenlik, sınır güvenliği, koruma ve savunma meseleleri olduğu gerekçesiyle, Mısır askeri teşkilatını bu politikalar ve müteakip anlaşmalarla yüzleşmede istenen rolü oynamaya çağırdı. Ekonomik. "
Mısır ve Yunanistan, Türkiye ile Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya rağmen, Akdeniz'de ekonomik sınırların çizilmesi için bir anlaşma imzaladı.
İmza Türkiye'yi kızdırdı ve Kahire ile Atina arasında imzalanan anlaşmayı "eksik" ve temelsiz olarak değerlendirdi.
Türkiye daha sonra Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını savunacağını ve Kasım 2019'da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile aralarındaki deniz sınırlarının ve ekonomik imtiyaz alanlarının çizilmesine ilişkin imzaladığı anlaşmayı açıkladı.
Geçtiğimiz Cuma günü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina ile Kahire arasındaki denizcilik anlaşmasının imzalanmasından bir gün sonra, Doğu Akdeniz'in tartışmalı bölgesinde hidrokarbon araştırmalarının yeniden başladığını duyurdu.
Geçtiğimiz yıllarda bölgede büyük gaz rezervlerinin keşfedilmesinin ardından Doğu Akdeniz'de anlaşmazlıklar tırmandı.
Türkiye cumhurbaşkanı, Yunanistan'ın bölgedeki enerji kaynaklarının araştırılmasına ilişkin taahhütlerini yerine getirmemesinin ardından ülkesinin Doğu Akdeniz'deki arama operasyonlarına yeniden başladığını söyledi.
Beyanı imzalayanlar
Dr. .. Ghad Devrim Partisi lideri Ayman Nour.
Dr. .. Tariq Al-Zomor, Siyasi Araştırmalar Özgürlük Merkezi.
Dr. .. Essam Abdel Shafi, siyaset bilimi profesörü.
Eski Yatırım Bakanı Yahya Hamed.
Dr. .. 2012 Parlamento Üyeleri Parlamento Grubu Başkanı Muhammed el-Feki.
Dr. .. Ulusal İnsan Hakları Konseyi'nin eski üyesi Usame Rushdie.
Eski milletvekili Hatem Azzam.
Ghada Naguib, siyasi aktivist.
Magda Mahfouz, siyasi aktivist.
Najda İnsan Hakları Örgütü Genel Sekreteri Ashraf Tawfiq.
Nizar Ghorab, eski milletvekili.
Muhammed Musaad Al-Imam, eski bir milletvekili.
Tamer Makki, eski bir milletvekili.
Eski bir milletvekili olan Yasser Hassanein.
Eski bir milletvekili olan Adel İsmail.
Ahmed Gad, eski bir milletvekili.
Tarık Mursi, eski bir milletvekili.
Ahmed Abdel Basit, üniversite profesörü.
Sıddık Abdul Muttalib, siyasi aktivist.
Eski bir parlamenter olan Ezz El-Din Al-Koumi
Ahmed Shaboun, siyasi aktivist.
Salah Al-Doubi, İsviçre'deki aktivist.
Ahmed Rushdie, gazeteci.
Tarık Mursi, siyasi aktivist
Mohamed Al-Adly, siyasi aktivist
الخارجية المصرية أدان ناشطون مصريون، الأحد، اتفاقية بين مصر واليونان لترسيم الحدود البحرية، معتبرين أنها تمثل تهديدا للأمن القومي المصري وتفريطا في الثروات الاقتصادية للبلاد. وقال الناشطون وبينهم أساتذة في العلوم السياسية وبرلمانيون سابقون وشخصيات سياسية، في بيان: " نُتابع بقلق شديد السياسات الخارجية لنظام السيسي الانقلابي في مصر، والذي جاء منذ اليوم الأول، مُحملاً بأجندة على حساب مصالح الأمن القومي المصري، وتتعارض وثوابت السياسة الخارجية المصرية، وحقوقها التاريخية الراسخة بموجب اتفاقيات دولية، وكذلك التفريط الممنهج في ثرواتها الاقتصادية وحدودها الجغرافية"
وذكر البيان أن هذا "التفريط" جاء "بداية من التوقيع على اتفاق ترسيم الحدود البحرية مع قبرص في ديسمبر/كانون الأول 2013، ثم إعلان المبادئ الخاص بسد النهضة الإثيوبي في مارس/آذار 2015، والتنازل عن جزيرتي تيران وصنافير المصريتين في أبريل/نيسان 2016، وأخيراً وليس آخراً جريمة ترسيم الحدود البحرية مع اليونان في السادس من أغسطس/آب 2020"
وقال الموقعون على البيان: "نحن إذ نتعامل مع كل هذه الاتفاقيات على أنها باطلة، أي أنها والعدم سواء، ولا نعترف بها ابتداءً، انطلاقاً من حرصنا المطلق على مصالح بلادنا الاستراتيجية وحقوقها التاريخية وثرواتها الطبيعية"
وذكر البيان أن "النظام الحاكم في مصر، يتحرك وفق أجندة داعمة أولاً وأخيراً لداعميه الإقليميين والدوليين، الضامنين لبقائه واستمراره في الحكم، حتى لو كان ذلك على حساب المصالح الوطنية المصرية"
وأضاف البيان أن "النظام يستغل هيمنته على مؤسسات الدولة السياسية والعسكرية والأمنية والإعلامية، لقمع كل القوى المدنية والأطراف السياسية، الرافضة لسياساته داخل مصر وخارجها، لتمرير مثل هذه الاتفاقيات المشبوهة، التي لا يتم الإعلان الرسمي عن نصوصها وملاحقها، كنهج ثابت لهذا.....
لقراءة المقال بالكامل يرجى الضغط على زر "إقرأ على الموقع الرسمي" ادناه.
Kaynak : Al Jazeera