1) Avrupa Birliği ve Covid-19 Krizi: Gerileme mi İyileşme mi?
LİNK: https://www.youtube.com/watch?v=zkE7iDcDYpM
Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Covid-19 ve sonrası dönemde Avrupa Birliği’nin geleceğini önemli AB uzmanları ile tartışıyor.
Avrupa Birliği’nin ve üyelerinin Covid-19 pandemisi ile mücadelesinde karşılaşılan siyasi ve ekonomik zorluklar Birlik ile üye devletler arasında bir gerilime mi yol açacak? Birlik pandemi ile mücadele için tüm kurumlarıyla üye devletlere vermeyi taahhüt ettiği ekonomik, siyasi, altyapısal destek sayesinde pandemi sonrası dünya düzeninde daha güçlü bir supranasyonel bir aktör olarak yer alabilecek mi? Pandemi sınavı Avrupa Birliği içerisindeki popülist tehlikeyi nasıl etkileyecek? Covid-19 Birlik için bir gerileme mi yoksa bir iyileşme mi getirecek?
Moderatör
Prof. Dr. Ebru Canan-Sokullu | Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı-Bahçeşehir Üniversitesi
Konuşmacılar:
2) Diplomaside Toplumsal Cinsiyet Normlarını İrdelemek
LİNK: https://www.youtube.com/watch?v=cPJKPEIvZ_I
Geçtiğimiz 20 yılda kadınların diplomasiye girmesi artan bir seyir izlemektedir. İsveç, Norveç, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde kadın büyükelçilerin oranı %25-40 civarlarına ulaşmış, bazı ülkeler İsveç ve İngiltere’den sonra Suudi Arabistan da Washington’a kadın büyükelçi göndermiştir. Bu değişimler geleneksel olarak erkek-egemen yapısıyla bilinen diplomasi kurumunun tartışmaya açıldığına ve bir dönüşüm sürecine girdiğine işaret etmektedir. Bu webinar kadınların diplomasideki tarihsel rollerini, yükselişlerini ve geliştirdikleri stratejileri irdelerken, yeni uluslararası ilişkiler sisteminde kadın ve erkek diplomatların ne tür avantajlar ve dezavantajlar ile karşı karşıya olduklarını tartışmıştır.
Moderatör:
Prof. Dr. Ebru Canan-Sokullu | Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı-Bahçeşehir Üniversitesi
Konuşmacılar:
3) Krizler Döneminde Göç ve İltica Yönetişimi
LİNK: https://www.youtube.com/watch?v=WI2KpocBWQo
Son on yılda dünya üzerinde daha önce benzeri görülmemiş seviyede göç ve iltica hareketleri yaşandı. Bununla birlikte devletler, bölgesel yönetimler ve uluslararası kuruluşların dahil olduğu göç yönetişim süreçlerinin artarak sorgulandığı görülmektedir. İnsan hareketliliğindeki artışı tetikleyen şartlar bir yana, hedef ülkelerin yürüttüğü engelleyici sınır politikaları, göç süreçlerinin iyi yönetişiminin ne kadar önemli olduğunu her geçen gün daha fazla ortaya koymaktadır. Bu webinarın amacı, Avrupa Birliği ve Türkiye’de yaşanan örnekler üzerinden, 2015’teki mülteci krizinden günümüzde yaşanmakta olan ‘COVID19 krizine uluslararası göç ve ilticanın yönetişimiyle ilgili yaşanan dönüşümleri tartışmaktır.
Moderatör:
Dr. Öğr. Üyesi Damla B. Aksel | Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü- Bahçeşehir Üniversitesi
Konuşmacılar:
4) Covid-19 ve Gelişmiş Ülkelerde Oy Verme Davranışındaki Değişiklikler: Ne Beklemeliyiz
LİNK: https://www.youtube.com/watch?v=NfefSHFyZI8
Hükümetlerin Covid-19 pandemisiyle mücadele etme biçimleri ülkelerin sağlık sistemlerinin işleyişi ve salgının sosyoekonomik maliyetleri ile başa çıkmak arasında değişmektedir. Otoriter popülist hükümetlerin çoğu, salgının kapsamını ve önemini göz ardı etme ya da en azından ihmal etme eğilimindedir ve bu durum da ölüm oranlarının artmasına yol açmıştır. İlginç bir şekilde, kutuplaşmanın yol açtığı toplumsal farklarda azalmış gibi görünmemektedir. Popülist liderlerin Covid-19 döneminde popüler desteğinin aşınıp aşmadığı hala belli değildie. Dolayısıyla bu webinarda, pandeminin ekonomik olarak gelişmiş ülkelerin siyasi ortamı üzerindeki olası etkileri, özellikle popülist liderler tarafından yönetilen ülkelerde ve yaklaşmakta olan genel seçimlerle ilgili tartışmalar ele alınacaktır.
Moderatör:
Doç. Dr. Burak Cop | Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü- Bahçeşehir Üniversitesi
Konuşmacılar: