Bahçeşehir Üniversitesi "Beyin ve Biliş Araştırmaları Laboratuvarı"nda yürütülen çalışmalar ilk meyvelerini vermeye başladı.
İnsanın zihinsel süreçlerinin nörobiyolojik temellerinin incelenmesi konusunda Beyin ve Biliş Araştırmaları Laboratuvarı’nda yürütülen araştırmalarda, ‘İnsan belleğinde bir bilginin var olup olmadığına ilişkin verilen kararlar, beynin hangi bölgeleriyle ilişkilidir?’, ‘Kişi, bir bilgiyi kesin olarak bildiğine ya da bilmediğine, belleğinde var olan bilginin kesin mi yoksa şüpheli bir bilgi mi olduğuna nasıl karar verir?’, ‘Kişinin bildiğini bilmesi ile benlik saygısı arasında bir ilişki var mıdır? ‘Var olan bilginin geri çağrılamaması, karar verme yetisindeki bozukluklara ya da kişinin bilişsel süreçlerindeki bazı sorunlara işaret eder mi?' sorularına yanıt aranıyor.
İşte tüm bu sorular, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Metehan Irak ve 3 öğrencisinin yaptığı çalışmalarla cevap bulacak. Bu çalışmalarda, laboratuvarda araştırma asistanı olarak, Psikoloji Bölümü öğrencilerinden Cansın Özgör ve Dicle Çapan ile Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Fatih Yıldızhan aktif görev alıyor.
BEYNİN KENDİNE GÜVENİ BİLMEYİ SAĞLIYOR
Beyin ve Biliş Araştırmaları Labaratuvarı'nda yapılan çalışmaların sonuçları, bilim insanlarını insan zihninin karmaşık yapısını çözmeye bir adım daha yaklaştırdı. Ekim 2011’den beri yürütülen çalışmaya göre, bir sorunun cevabını ‘bildiğimizi düşündüğümüzde’ beynin ön yapılarından biri olan prefrontal korteksteki özelleşmiş bir alan aktif iken, bir sorunun cevabını ‘bilemediğimizi düşündüğümüzde’ yine prefrontal korteksin özelleşmiş iki komşu alanı (biri bildiğimizi düşündüğümüz durumdakiyle aynı) ardışık olarak aktif hale gelmekte. Bulgular beynin ‘bilemediği’ durumda, ‘bildiği’ durumlara dayanarak tepkide bulunduğuna işaret ediyor.
Sonuç olarak beynin bu faaliyetleri, kişinin bildiğine ya da bilemediğine ‘duyduğu güvenle’ de yüksek ilişki göstermekte ve duyulan bu güven, kişinin soruları bilip ya da bilmediğine daha rahat cevap verebilmesini sağlamakta.