Değerli öğrencilerimiz,
Küresel salgın nedeniyle BAU olarak tüm eğitim-öğretim ve hizmet süreçlerimizi online’a alarak sizlerin öğrenmeye devam etmesi, psiko-sosyal, kariyer ve entelektüel gelişimlerinizin devam etmesi için tüm hocalarımız ve idari personelimiz ile emek yoğun bir dönem geçirdik. Bu dönemimizin kapanışı olan final sınavlarında sizlere başarı dileklerimizi iletir, her zaman BAU ailesi olarak yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Final sınavları programlama sürecimiz tamamlanmıştır. Bu yıl Bahar dönemimizde, 23 Mart 2020 tarihi itibariyle tüm değerlendirmelerimiz çevrimiçi (online) olarak yapılmaktadır. Final ve bütünlemelerde de aynı yöntem izlenilecektir. Sizlerin sınav kaygılarını azaltmak amacıyla yine sizlerden aldığımız geri bildirimler ışığında, yıl sonu ders değerlendirmelerini sadece alışılageldik sınavlar ile sınırlamayıp, daha uzun zaman aralıklarında rahatça düşünüp değerlendirmeler yapmanızı sağlayacak süresi en az bir güne yayılan sınavlar (take-home), ya da ödev ve proje gibi değerlendirmelerle zenginleştirdik.
Sınav programımız, hiçbir öğrencinin sınavlarında çakışma olmamasını ve öğrencilerimizin bir programa ait derslerden aynı gün ikiden fazla sınava girmemesini sağlayacak şekilde yapıldı. Yine de lütfen öncelikle kendi sınav programlarınızı kontrol edip yukarıda belirttiğimiz şartlara aykırı bir durumla karşılaşmanız durumunda Fakülte/Yüksekokul/Enstitü sekreterliğinize acilen bildiriniz.
Yapılacak sınavlarla ilgili de şu bilgilendirmeleri yapmak isteriz:
Öğrenme ve Öğretme Merkezimiz ve BAU Global Online (BAUGO) birimimiz, online (çevrimiçi) sınav uygulamaları konusunda kılavuzlar oluşturmuş olup öğretim elemanlarına ve talep eden öğrencilere çeşitli bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yapmaktadır. Gireceğiniz sınavlarda sistem kullanımıyla ilgili sorularınız varsa, lütfen Öğrenci Dekanlığımız üzerinden sorularınızı ya da eğitim taleplerinizi iletiniz.
Her sınavın başında; sınavın işleyişi, sınavın süresi, puanlama ilkeleri, öğrenci sorumlulukları, sınav itirazları ve etik kurallar konusunda açık ve net yazılı bilgilendirmeler gerçekleştirilecektir.
Final ve bütünleme sınavlarımız esnasında, ikametgahlarında yeterli teknik imkanları bulunmayan öğrencilerimiz üniversitemiz laboratuvarlarında sınava girebilirler.
İstanbul dışındaki öğrencilerimiz, sadece kimlik kartlarını göstermek suretiyle, Türkiye’nin dört bir yanında anlaşma yaptığımız ve web sitemizde ilan edeceğimiz sürekli güncellenen listede yer alan (final sınavları için bilgi işlem kaynaklarımızı paylaşma kararı aldığımız) üniversitelerde, kapasite ve imkanlar doğrultusunda kendilerine gösterilen bilgisayar laboratuvarlarında sınavlara girebilirler.
Her sınavda; hem WhatsApp hattından (+90 212 381 09 99) ulaşılabilir bir BAUGO elemanı, hem de dersi veren fakültenin/müdürlüğün belirlediği bir araştırma görevlisi görevli olacaktır. GE dersleri için araştırma görevlisi görevlendirmesi akademik planlama birimi tarafından yapılacaktır. Her iki görevlinin iletişim bilgileri ve hangi durumlarda aranmaları gerektiği kısaca belirtilip, sınav süresince kesintisiz olarak ulaşılabilir olmaları beklenmektedir. Öğrenciler, sınav esnasında herhangi bir problemle karşılaşırlarsa bu görevlilerle iletişime geçeceklerdir. Hemen çözülemeyen problemlerde ise dekanlıklar/müdürlükler sorun ile ilgilenerek en kısa zamanda çözüm sunacaklardır.
Üniversitemizde Bütünleme sınavları, Final sınavlarının telafisidir. Öğrenciler herhangi bir nedenden dolayı bir final sınavına giremez ya da belirtilen adımları takip ettikleri halde sınavlarını tamamlayamazlarsa, kabul edilebilir mazeretlerini ilgili sınav gününü takip eden 3 iş günü içinde bağlı oldukları fakülte dekanlığına/enstitü ya da yüksekokul müdürlüğüne bildirmeleri durumunda başka bir şart aranmaksızın ilgili dersin bütünleme sınavına alınırlar.
Yönetmeliğimiz gereği Bütünleme sınavlarının mazereti yoktur. Ancak içinde bulunulan Pandemi şartları nedeniyle, YÖK’ün de izni alınarak, sadece çevrimiçi (online) sınavların yapıldığı 2019-2020 Bahar yarıyılı ile sınırlı olmak üzere Bütünleme sınavına giremeyen öğrencilere, kabul edilebilir mazeretlerini ilgili bütünleme sınavı gününü takip eden gün saat 17:00’ye kadar bağlı oldukları fakülte dekanlığına/enstitü ya da yüksekokul müdürlüğüne bildirmeleri ve başvurularının kabul edilmesi durumunda, başka bir şart aranmaksızın ilgili dersin bütünleme mazeret sınavı hakkı verilir. Bütünleme mazeret sınavları için ayrı bir sınav dönemi tanımlanmamış olup, ilgili dekanlık/müdürlükler öğrencileri bütünleme dönemi içinde belirleyecekleri bir tarih ve saatte mazeret sınavlarına alırlar. Mazeret sınavlarının ayrıca bir mazereti yapılmayacaktır.
Itslearning sistemi üzerinden yapılacak asenkron sınavlar için öğrencilerden görüntülü olarak sınava katılmaları ya da browser kilitleyici kullanmaları talep edilmeyecektir.
Öğrenciler, teknik problem yaşamamak için sınavı sadece tek bir browser sekmesinde açmalıdır. Ara sınavlarda edindiğimiz tecrübeye göre, aynı sınavı birden fazla sekmede açmak cevapların kaydolamaması gibi sorunlara yol açabilir.
YÖK kurallarına göre kurumsal sistemler üzerinden yürütülmeyen sınavlar, "şeffaf ve denetlenebilir" olmaları için ilgili öğretim elemanı tarafından KVKK kapsamında öğrenci onayı ile kayıt altına alınarak ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul tarafından arşivlenecektir. Itslearning, Adobe Connect veya Microsoft Teams üzerinden yapılacak sözlü sınavlar ya da proje sunumları da, görüntü ve ses kaydı alınması için KVKK kapsamında öğrenci onayı alınarak sistemimizde arşivlenmek üzere kaydedilecektir. Öğrenci, kaydına izin vermediği bir değerlendirmeye itiraz etmesi durumunda, itiraza konu olan faaliyete ilişkin bir kayıt olmadığı için, itiraz değerlendirme komisyonunun belge üzerinden değil beyan üzerinden değerlendirme yapabileceği bilinmelidir.
Ödev, proje ve araştırma raporlarının değerlendirilmesinde intihal tespit programları kullanılmaktadır. Öğrenciler, çalışmalarını özgün bir şekilde hazırlamaktan ve yaptıkları alıntıları uygun şekilde göstermekten sorumludurlar.
Süresi en az bir güne yayılan sınavlar (take-home), proje ve ödev teslimi gibi değerlendirmeler haricindeki çevrimiçi sınavların süreleri, sizlerin endişe düzeylerini azaltmak adına öğretim üyeleri tarafından yüzyüze yapılacak eşdeğer bir sınavda verilecek sürenin en az 1,5 misli olacak şekilde belirlenmiştir. Ayrıca her sınav, yurt dışındaki öğrencilerimizin de zaman dilimleri göz önüne alınarak, en az 4 saatlik bir sınav periyodunda aktif olacaktır. Lütfen, sınavınızın geçerli olabilmesi için, sınav süresi ve periyodu bitiminden önce cevaplarınızı sunmuş olduğunuzdan emin olunuz. Internet bağlantı yavaşlığından dolayı sıkıntı yaşamamak adına gönder düğmesine basmak için son dakikayı beklemeyiniz.
Tüm engelli öğrencilerimizin eğitimlerini ve sınavlarını dijital ortamda sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için kendileriyle görüşülmüş ve fikir ve istekleri alınmıştır. Öğrenci Dekanlığımız ve Engelli Öğrenci Birimimiz sınavlar esnasında bu öğrencilerimize sürekli olarak danışmanlık ve destek hizmeti vermeye devam edecektir.
Üniversitemizde dijital ortamlardaki sınav sürecinin aksamadan yürütülmesi için öğrencilerin teknik destek alabileceği ana birim BAU Global Online (BAUGO) olup, öğrencilerimiz Teknik problemlerle alakalı konularda BAUGO’dan destek almalıdır. BAUGO’ya (+90 212 381 09 99) numaralı WhatsApp hattından ulaşılabilir. Her final sınavı için ilgili araştırma görevlisi iletişim bilgisi de Fakülte/Enstitü/Yüksekokul tarafından sizinle paylaşılacaktır.
Sınav dönemi boyunca ayrıca Öğrenci Dekanlığımız mail adresinden [email protected], +90 212 381 02 44 numaralı telefonundan ve bau.edu.tr adresimizdeki canlı destek hattı her soru, sorun, öneri ve görüşünüz için sizlere hizmet etmek üzere açıktır.
Bizler final sınavları dönemine, kimi çevrelerde duyulan “online sınavların kötüye kullanma imkânları içerdiği” endişesiyle girmiyoruz. Zira kurumsal kültürümüzde kötü, haksız, çirkin hiçbir şeye yer yoktur. BAU öğrencilerinin, sınavlarda etik olmayan yollara başvurmanın ağır disiplin cezaları olduğunu bildikleri için değil; kendi vicdanlarını yaralayacağını, kişisel erdemlerini aşındıracağını, kendilerine saygılarını ve giderek özgüvenlerini yok edeceğini bildikleri için böylesi girişimlerden uzak duracaklarını biliyoruz. BAU öğrencileri, hak edilmeden alınacak her notun, kendi not ortalamasını yükseltse bile öteki öğrencilerin hakkını çalmak anlamına geldiğini bilen bir ahlâkî düzeye sahiptir. BAU öğrencileri, bazı imkânların kötüye kullanılmasıyla sağlanacak hiçbir kazancın; öğrenimine, gelecekteki kariyerine ve kişilik düzeyine asla katkı sağlamayacağının bilincindedir.
Sınavlara; bilgiyle, gönül rahatlığıyla, birbirinize duyduğunuz güven ve saygıyla gireceğinize ve hak ettiğiniz başarıyı yakalayacağınıza inanıyoruz.
İhtiyacınız olan her anda BAU ailesi olarak sizlere desteğe hazır olduğumuzu bilerek başarılarla dolu bir sınav dönemi dileriz. Sizlere ve ailelerinize, sevdiklerinize sağlık dolu günler dileriz.
Sevgi ve saygılarımızla