Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Parlamenterler Konferansı’nda yaptığı konuşmada “kürtaj cinayettir” diyerek, bu konuda hararetli bir tartışma başlattı. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki aslında Batılı ülkeler de kürtaj tartışmalarına yabancı değil. Özellikle Katolik toplumlar için kürtaj, hem dini, hem siyasal boyutları olan hassas bir konu. ABD Yüksek Mahkemesi, 1973 yılında verdiği kararla (Roe vs Wade) belli koşullarda kürtajı anayasal bir hak olarak görmesine rağmen, çocuk aldırma bugün bile Amerikan siyasetini bölen konulardan biri. Üstelik tartışmalar Amerika’da zaman zaman şiddet de içermiş ve bazı kürtaj klinikleri saldırıya uğramıştı.
Dünya ve Avrupa Değerler Araştırmaları, başlangıcından bu yana kamuoylarının kürtaj konusundaki tutumlarını ölçümlemiştir. Ekte yer alan ve BETAM (Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi) tarafından yayınlanan araştırma Türk ve Avrupa kamuoyunun 1990 – 2011 yılları arasında kürtaj konusuna olan yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Araştırmaya göre 90'lı yıllarda kürtaja verilen destek daha yoğunken, 2000'li yıllara gelindiğinde kürtaj karşıtlığı artıyor. Yaklaşık 20 yıllık bir süre içinde, belirtilen koşullarda kürtajı uygun bulanların oranı, sosyal olaylarda çok seyrek rastlanan bir durumla, yarı yarıya (hattâ yarının bile altına) düşüyor.
KÜRTAJ KONUSUNDA TÜRK VE AVRUPA KAMUOYU 1990-2011 ARAŞTIRMASI İÇİN TIKLAYINIZ