Yahudi Bilim İnsanlarının Türk Üniversitelerine Katkıları
Nazi zulmünden kaçarak üniversite reformu ile Türkiye'ye gelen Alman ve Avusturyalı bilim adamlarının Türk üniversitelerinin çağdaşlaşma sürecine olan katkıları BAU'da konuşulacak.
Bahçeşehir Üniversitesi tarihe ışık tutacak önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı himayesinde, Aladdin Projesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşecen konferansta Nazi zulmünden kaçarak üniversite reformu ile Türkiye'ye gelen Alman ve Avusturyalı bilim adamlarının Türk üniversitelerinin çağdaşlaşma sürecine olan katkıları konuşuldu.
Aladdin Projesi Yürütücü Direktörü Abe Radkin ve Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman’ın da katıldığı konferansın açılış konuşmalarını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Aladdin Projesi Başkanı Anne-Marie Revcolevschi, Fas Kralı Danışmanı Anna Lindh, Avrupa-Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Örgütü Başkanı André Azoulay, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Özel Danışmanı ve Özel Elçisi Adnan Kifayat, Türkiye Uluslararası Soykırım Eğitim İşbirliği Görev Gücü, Anma ve Araştırma Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Ertan Tezgör, UNESCO Onursal Elçisi, Soykırım Eğitimi Özel Elçisi Dr. Samuel Pisar, UNESCO İyi Niyet Elçisi Zülfü Livaneli gerçekleştirdi.
BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel konuşmasında “ Üniversitelerin rolü sadece bilim aktarmak değildir, olmamalıdır. Barışa katkı sağlamak adına çeşitli aktivitelerde varız” şeklinde konuştu.
Şenay Yalçın da “ İnsanlık erdeminin sık sık çiğnense de yok edilemeyen çiçekleri olan dostluktan, yardımlaşmadan, sanattan, bilim ve umuttan söz ederken, insanın hem ak hem kara gerçeğiyle yüz yüze olacağız. BAU olarak bu bağlamda sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde tarafsız gözle hazırladığımız, tarihe ışık tutan ‘Türk Pasaportu’ adlı belgeselle bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardığımız için mutluyuz” dedi.