Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından düzenlenen Siyaset Okulu programının on üçüncü haftasında; Olay Gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Turkuaz Hareketi Lideri Ali Müfit Gürtuna, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burak Küntay’ın değerli katılımlarıyla, Yerel Medya ve Yerel Siyaset, Ekonomi-Maliye-Turizm ve Türkiye Gündemi, Yeni Siyaset Anlayışı, ABD ve Ortadoğu Ekseninde Türkiye konuları tartışıldı.
Katılımcılar özetle şunları söyledi:
AHMET EMİN YILMAZ:
“İletişim teknolojisi ne kadar gelişirse gelişsin insanlar kentlerde tek başlarına yaşayamaz, yaşam ağına ihtiyaç duyarlar. Yerel medya da bu yerel yaşam ağındaki eksik parçaları gidermektedir. Yerel gazeteler ise halkın günlük yaşamını paylaşarak bu ağı güçlendiren yayınlardır. Genel kamuoyuna göre yerel kamuoyu daha homojendir, insanlarla teması daha kolay ve sıcaktır. Çünkü yerel gazetelerde çalışan insanlar da aynı çevrede bulundukları için, bulundukları çevre ile aynı sorunları paylaşırlar. Yerel medyanın siyasete de etkisi büyüktür. Siyasetçiler yerel medyayı yanlarında görmek ister ve onu propaganda aracı olarak görür. Karşılıklı etkileşim ve iki tarafında birbirlerinden yararlanma durumu söz konusudur.”
BİHLUN TAMAYLIGİL:
“2012-2013 için orta vadeli plan dediğimiz büyüme tahminleri %4'ler en iyi tahmin. Cari açık vererek büyüyen bir ülkeyiz. Üreterek değil tüketerek gerçekleşiyor bu. Büyüyoruz, borçlanıyoruz ve cari açığımız artıyor. İmalat sanayi yıllık kapasite kullanım oranlarına baktığınızda 2006’da 81.0 iken oran 2012’de 73.8. Türkiye’nin sürekli bir bağımlı üretim politikası var.”
ALİ MÜFİT GÜRTUNA:
“Siyaseti tanımlayacak olursak siyaset bir toplumu yönetmenin ilim ve sanatıdır. Türkiye’de siyaset iktidara gelmek olarak algılanıyor oysa iktidara gelmek beceridir, orada yürütülen sistem siyasettir. Dünyanın herhangi bir yerinde küçük bir olay bile olsa bu Türkiye’yi etkiler. Çünkü Türkiye dünyanın göbek taşı konumundadır. Bu yüzden de çok iyi yönetilmesi gerekir. Sorunlar küresel boyutta ise çözümler de küresel boyutta olmalıdır. Üretmemiz gereken küresel liderlik seviyesidir.”
YRD. DOÇ.DR. BURAK KÜNTAY:
“Ortadoğu’yu ele alırken ABD, Çin ve Rusya da ele alınmadan konuşulamaz. Kasım seçimlerine kadar işsizlik oranının 8,5 altına ulaşması Obama’yı yeniden başkan yapacaktır. Bu durumu bozacak olan tek ihtimal savaştır. Başkanlığı kaybetmemek için Obama böyle bir şeyi göze alamaz. Amerika Çin’den kültürel anlamda daha ileridir. Çin’in mevcut ekonomisini ve sanayisini devam ettirmek için enerji kaynaklarına ihtiyacı vardır. Mısır’da modern Arap milliyetçiliği doğarken buna karşın Suudi Arabistan kendisini Sünni İslam dünyasının lideri olarak görür. İran’da da Şii dünyası için bu geçerlidir. Suriye ise Esad’ın babasının kadrosu tarafından yönetilmektedir. Rusya Putin döneminde bir var oluş dönemine girmiştir. Elinde doğalgaz avantajı vardır ancak hala sıcak denizlere inme mantığı sürmektedir. Türkiye’de ise 2002 itibariyle Ortadoğu’ya açılma politikasının başladığını, Ortadoğu’da iş yapabilmek için yönetenlerle ilişkilerimizi sıkı tutmamız gerekir.”