Harvardlı Ekonomist Alesina BAU'da Konuştu
Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen International Atlantic Economic Society panelinde Harvard Üniversitesi’nden Ekonomist Alberto Alesina da bir konuşma gerçekleştirdi.
International Atlantic Economic Society dünya çapında akademisyen ve ekonomistleri İstanbul’da bir araya getiriyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferans ve panellerde Harvard Üniversitesi’nden Ekonomist Alberto Alesina da bir konuşma gerçekleştirdi.
Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 73. Uluslararası Atlantik Ekonomi Konferansı’na (IAES) ev sahipliği yapıyor. Harvard Üniversitesi’nden Ekonomist Alberto Alesina ve Klagenfurt Üniversitesi’nden Reinhard Neck’in başkanlığında yürütülen konferansta uluslararası arenadan ekonomistler, uluslararası çapta üretilen yeni yaklaşımları tartışmak üzere İstanbul’da bir araya geliyor. Elliye yakın ülkeden uzmanların buluştuğu konferansa başta Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç olmak üzere Türkiye’den de uzman, ekonomist ve akademisyenler katılıyor.
Konferansın açılış konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın yaptı. Dünyanın merkezi İstanbul ve İstanbul’un kalbinde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi’nde dünyanın en önemli ekonomi konferanslarından birisini yapmaktan büyük onur duyduklarını belirten Yalçın “Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Atlantik Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen dünya ekonomisinin masaya yatırılacağı 73'üncü Uluslararası Konferansında küreselleşmenin ekonomik boyutlarının tartışılacak. Bu zirveye 40’tan fazla ülkeden katılan 300’ün üzerinde ekonomist ve katılımcıya bizimle oldukları, bilgi birikimlerini ve düşüncelerini paylaştıkları için huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Günümüzde dünya ekonomisine hâkim olan küreselleşmeden ve bunun ekonomik yansımalarından etkilenmemek mümkün değil. Yenidünyanın artan ve derinleşen rekabet ortamında küresel düşünmek ve hareket edebilmek son derece önemli hale gelmiştir. Euro Bölgesi ve ABD’de bölgelerinde yaşanan her mali krizin küresel ölçekte, istikrardan yatırıma, ihracattan büyümeye, üretimden tüketime, bütçeden tasarrufa, enflasyondan kişi başına gelir ve cari işlemlere kadar birçok sorunların yaşanmasına yol açacağı aşikârdır.
Küresel gelişmelerin yerel dinamikler ile içselleştirilmesiyle, diğer bir deyişle özümsenmesiyle daha dengeli bir dönüşüm yaşanacağına inanıyorum. Türkiye ekonomisinin geçmiş krizlerden elde ettiği deneyimi, kriz yönetme becerisi, canlılığı, esnekliği ve güçlüklere karşı durabilme yeteneği bu süreci olumlu etkilemektedir. Her sektörde güçlü markalarımız, şirketlerimiz yeni pazarlara açılma potansiyeline sahip bulunmaktadır. İmalat sektörü açısından da bölgede önemli bir yere sahibiz. Türkiye’nin küresel şirketlerin çekim merkezi olması bu bakımdan anlamlıdır” dedi. Yalçın “2001 yılında yaşanan kriz ve ardından yapılan reformlardan bu yana Türkiye’nin büyüme performansı daha iyiye gitmektedir.Dünya ekonomisinin art arda krizlerle boğuştuğu bir dönemde, seçkin katılımcıların bulunduğu böyle bir konferansın göreceli olarak daha güçlü bir ekonomiye sahip Ülkemizde yapılıyor olmasından memnuniyet duymaktayım” diye ekledi.
ALESINA 'KÜLTÜR VE KALKINMA' KONUSUNDA KONUŞTU
Öğleden sonraki panelde Harvard Üniversitesi’nden Ekonomist Alberto Alesina da Kültür ve Kalkınma konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
Konferans 28-31 Mart tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş yerleşkesinde devam edecek.