Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin destek ve danışmanlığında çekilen, gösteriminin ardından kamuoyunda büyük yankı uyandıran belgesel ‘Turkish Passport’ (Türk Pasaportu) Harvard Üniversitesi’ndeki gösteriminden sonra New York’ta da izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Bir umut yolculuğunun öyküsünü anlatan film, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikinci gösterimi New York Üniversitesi (NYU) Steinhardt Fakültesi’nde gerçekleşti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk diplomatların barış adına mücadelelerini, kendi yaşamlarını ve kariyerlerini tehlikeye atmalarının öyküsünü anlatan ‘Turkish Passport’ belgesel filmi New York Üniversitesi’ndeki gösteriminde izleyicilerden tam not aldı.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, filmin yapımcısı Güneş Çelikcan, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Proje Direktörü Yael Habif, Üniversite Gençlik Dayanışma Platformu Başkanı İbrahim Artukarslan ile birlikte Türk ve Amerikalı birçok konuk filmin gösteriminde hazır bulundu.
New York Üniversitesi Steinhardt Fakültesi Dekanı Mary Brabeck yaptığı açılış konuşmasında bugüne kadar ekranlara yansımayan bir öykünün izletileceğini söylerken, filmin çekiminde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Dekan Brabeck, “Türk büyükelçilerin, konsolosların, diplomatların, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve Naziler’in yaptığı soykırım sırasında Yahudiler’e nasıl yardım ettiklerinin bilinmeyen öyküsünü üniversitemizde gösterecek olmaktan dolayı çok mutluyuz.” diye konuştu. Brabeck ayrıca, kültür, dil, din farklılıklarının insanların yaşamlarını zenginleştiren öğeler olduğunu; bunlara vurgu yaptığı için de bu filmin, Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile NYU’da gösterilmesini önemsediklerinin altını çizdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel yaptığı konuşmada, üniversite liderlerinin bir arada yaşama kültürüne teşvik edici davranışlarda bulunmalarının önemi üzerinde durdu. Yücel, “ Türk Pasaportu, insanlık tarihinin en utanç verici dönemlerinden birinde, din, dil, ırk ayrımı yapmadan, yapılan vahşetin karşısında umursamaz kalmamayı seçen Türk diplomatlarının, Avrupa’da yaşayan Yahudiler’i kurtarmak adına yaptıkları girişimleri anlatıyor. Bu belgesel filmin özellikle Holokost inkârcılığının yükseldiği son yıllarda, ibretle izlenecek bir belge niteliği taşıdığını düşünüyorum.” dedi. İnsan aklının almakta zorlandığı Holokostun bir daha tekrarlanmaması için, hatırasının yaşatılması ve her sene anılması gerektiğine inandığını söyleyen Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi olarak bu belgeselin bir parçası olmaktan dolayı çok memnun olduğunu ifade etti.
Türk Pasaportu Belgeseli'nden Görüntüler