Vatikan gizli arşiv belgeleri ışığında "Türkiye ile Vatikan Diplomatik İlişkilere Doğru" adlı kitap, Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı. Rinaldo Marmara imzalı kitap, Vatikan Gizli Arşivi'nde yer alan bilgi ve belgeleri ilk kez araştırmacı ve okuyucularla buluşturuyor.
Vatikan Gizli Arşivinde Bulunan ve Vatikan ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki resmi ilişkilerle ilgili dokümanların ilk kez yayınlandığı “Türkiye ile Vatikan Diplomatik İlişkilere Doğru” adlı kitap, Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.
Yazarlığını Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu’nun resmi tarihçisi ve kültür ataşesi görevini sürdüren Rinaldo Marmara’nın yaptığı kitap, Vatikan gizli arşivinde bulunan pek çok bilgi, belge ve fotoğrafı gün yüzüne çıkartıyor. Kitap, 1960 öncesi Vatikan ile Türkiye arasındaki ilişkileri anlamaya ışık tutmayı hedefliyor.
'KONSTANTİNOPOLİS'TE YENİ PAPALIK TEMSİLCİSİ İÇİN TALİMATLAR' BU KİTAPTA
Bahçeşehir Üniversitesi yayınlarından çıkan “Türkiye ile Vatikan Diplomatik İlişkilere Doğru” kitabında; Vatikan’ın İstanbul Temsilciliği Hakkında Gözlemler,Konstantinopolis Papalık Vekili’nin Sultan ile Görüşme Özgürlüğü, Konstantinopolis’teki Yeni Papalık Temsilcisi İçin Talimatlar, Osmanlı Meclisi’nin Açılışı, Bab-ı Ali İle Mutabakat, Ekümenik Patrikhane’deki Ağır Karışıklıklar, Türkiye’ye Vatikan Büyükelçisi Atama Mevzusu gibi başlıklar yer alıyor. Ayrıca kitapta Vatikan temsilcileri ile Osmanlı Sarayı arasındaki yazışmalara da yer veriliyor.
15 yıldır Vatikan Gizli Arşivleri’ne Türkiye’den giren tek kişi olan Rinaldo Marmara’nın kaleme aldığı ve Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan kitap, yaklaşık 70 bin el yazması, 100 bin biyografi, bir milyon baskılı kitap, 100 bin harita ve çizimin olduğu arşivden seçme bilgiler içeriyor.
Aşağıdaki fotoğraflarda Monsenyör Roncalli’nin İstanbul ziyaretine ilişkin görseller ve kitabın yazarı Rinaldo Marmara’nın fotoğrafı yer almaktadır.