Siyaset Okulu 8 Başladı
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Siyaset Okulu programı ilk haftasını geride bıraktı. Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Siyaset Okulu programı ilk haftasını geride bıraktı. Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof. Dr. Süheyl Batum, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Münih Belediye Başkanı Christian Ude, T.C. İstanbul Milletvekili Celal Adan ve Emekli Büyükelçi Dr. Onur Öymen’in katıldığı programda; yeni anayasa çalışmalarından başkanlık sistemine, yerel yönetimlerden dış politikaya ve Türkiye’nin Irak ile İlişkileri’nden terör problemine değin birçok konuya temas edildi.
Programdan satırbaşları şu şekilde;
Prof. Dr. Burhan Kuzu:
"Kötü niyetli okumalara hukuk metinleri dayanamaz. Anayasalar iyi insanlar buna uyacaktır düşüncesiyle hazırlanmıştır ve boşluk bulmak isteyenler oldukça anayasaların işlerliğinin bir kenara bırakılması gerekir. Anayasa çalışmaları için 20 binden fazla dernek ve vakfa, 165 üniversiteye davet gönderildi ama ilk etapta üniversitelerden tatmin edici katılım gelmeyince süre uzatıldı ve böylece çeşitli öneriler alındı. Gazetelerin açtıkları internet sitelerinde de 1 milyondan fazla yorum var; fakat bunları derlemek çok zor ama halkın neleri ön plana çıkardığını, vatandaşın ne dediğini öğrenmek istiyoruz.30 Nisan 2012’ye kadar vatandaştan görüş alma bölümü devam edecek, Mayıs’tan sonra anayasa yazım çalışmaları başlayacak. "
Prof. Dr. Süheyl Batum:
"Anayasa küvezde yapılmaz, laboratuvarda yapılmaz, ülkenin toplumuna, toplumsal yapısına göre yapılır. Biz laboratuar koşullarında anayasa yapmıyoruz. Hiçbir toplumun anayasasını aynen alıp başka bir topluma uygulayamazsınız.61 anayasasının en önemli işlevi sendika ve sivil toplum kuruluşlarını getirerek toplumda devinimi sağladı. İşçi haklarını korudu ama birileri gelip 71 anayasasını çıkardı. Anayasalar hafızalı belgelerdir. Başkanlık sistemi Amerika’da uygulanabilen fakat başka hiçbir ülkede uygulanamayacak bir sistemdir. Çünkü Amerika’da partide yok doğru düzgün. Eyalet sistemi var sosyal yapı siyasal yapı orada buna uygun ama başka yerde değil. Başkanlık sistemi felakete götürür!"
Mustafa Sarıgül
"Siyasetin iki yanı vardır: bunlardan ilki bilim ve ikincisi halktır. Başarı ancak bu ikisinin birleştirilmesiyle gelir, içerisinde bulunduğumuz sistemde sadece eğitimle meselelerin üstesinden gelemeyiz halkın nabzını da tutmamız gerekir. İstanbul’a göçü arttırarak sorunları arttırmış oluruz. İstanbul’un sorunlarının Anadolu’da çözülmesi gerekir."
Christian Ude
"Almanya’da yaşayan Türkler ve yabancı düşmanlığı ile ilgili görüş bildiren Ude, Almanya’nın refaha kavuşmasını gelen yabancı iş gücüne borçlu olduğunu; ancak büyük kentlerin bundan memnun olmasına karşın işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde bu göçlerin yabancı düşmanlığını beraberinde getirdiğini söyledi. Son olarak, Almanya’da Türk göçüne bağlı olarak dil sorunu ve kültürel problemlerin olduğunu ifade eden Ude, uyum konusunda ne yazık ki doğru politikalar uygulayamadıklarını belirtti ve Alman ırkının üstün olduğu görüşlerine inanmamakla birlikte orada bulunan insanların bulundukları ülkenin dilini konuşması gerektiğini söyledi."
Celal Adan
"Dünyanın hangi bölgesinde komşusu tarafından topraklarına terörist gönderilen bir ülke var? 12 Eylül 2010’da, dönemin İçişleri Bakanı’nın Barzani’den istediklerini sıralayan Adan; bu isteklere rağmen Irak – Avrupa arasında PKK mensuplarının seyahatlerinin önlenemediğini, PKK kamplarının temizlenmediğini, kamplara giden yolların otoritelerce denetlenmediğini, dolayısıyla bir sene boyunca bu isteklerde hiçbir ilerleme kaydedilemediğini vurguladı."
Dr. Onur Öymen
"Bazı düşünürlerin dediğine göre ilk demokrasi Ortadoğu’da çıktı. Bu görüşü doğrulayan başka olgularda var. Ama başka bir görüşe göre de Ortadoğu’da çıkmış demokrasi ama bir daha da geri dönmemiş oraya. Ortadoğu’da demokrasi olmamış değil ama bunu engellemeye yönelik çok çalışmalar olmuş bu nedenle kısa süreli demokrasi olmuştur. Ortadoğu’nun başka bir özelliği de, Ortadoğu’da ulus kavramı gelişmemiştir. Birçok ülke var ama hepsi kendilerini Arap milletinin bir parçası sayarlar."