Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından bu sene 3. düzenlenen Diplomat Okulu sona erdi.
Diplomat Okulu'nun 6. Haftası İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu; Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Karakaş; TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü (Brüksel) Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası; Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Yrd. Doç Dr. Burak Küntay ve Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Tansi'nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Dış Politika Yapımı, Unsurları ve Türk Dış Politikası; G-20 Dünyasında Ekonomi ve Dış Politika; ABD İşgali Sonrası Ortadoğu'da Terör Sorunu gibi konuların yanı sıra son bir haftada Türkiye gündemini belirleyen Fransız Meclisinin Kararı da tartışıldı.
Toplantılardan satırbaşları şöyle:
"FRANSA'DA ANAYASA MAHKEMESİ MECLİS'İN KARARINI İPTAL EDECEK"Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu;
"İlk olarak; ülkelerin önceliklerine, kuruluş felsefelerine ya da coğrafyalarına dayanan amaçları vardır. Bu amaçların mutlak bir sırası yoktur. İkinci olarak, amaçların gerçekleştirilmesinde bazı stratejiler vardır. Bir amacı gerçekleştirmede farklı stratejiler kullanılabilir. Üçüncü olarak da bu stratejileri uygulamak için nasıl araçların kullanılacağının ayırt edilmesi çok önemlidir. Bu kategorilere göre ülkelerin genel olarak birinci amacı devletin doğal mekanizmasını korumak ve varlığının sürdürülmesidir. İkinci önemli amaç güvenlik konusunudur, güvenlik konusu siyasi sınırlardan farklı olarak bugün birçok alanda kullanılıyor; enerjiden insan haklarının korunması ve doğru bir şekilde uygulanabilmesine kadar birçok alanı içeriyor."
Prof. Dr. Eser Karakaş;
"Sarkozy bu yasayla seçmenine Türkiye'ye karşı bir yasa çıkarttığını göstermiş oldu; anayasa mahkemesi iptal edince de bu saçma kararın uygulamaya geçmesi engellenmiş olacak. Bir taşla iki kuş vurmak isteyen Sarkozy siyasi kazanım elde etmiş olacak ve anayasa mahkemesi kararı iptal edince Fransa'daki öndenetim sistemi nedeniyle bu yasa hiçbir zaman yürürlüğe girmemiş olacaktır. Cezayir'de olanları hatırlatmak; biz yaptık ama siz de yaptınız demektir. Ayrıca Fransa'da Cezayir olaylarıyla ilgili her açıdan film ve kitap bulabilirsiniz. Türkiye'de devlet görüşünün haricinde bir yayın için hukuki ve toplumsal engeller olmamalıdır.
Dr. Bahadır Kaleağası;
Uluslararası ilişkilerin temel belirleyicisi olarak karşımıza ticaret olgusu çıkar. Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya; Japonya ve Çin'den tüm dünyaya transatlantik ticaret ilişkileri gelişmiştir. Kentler ve metro; çağdaşlık, hareket ve nüfus yoğunluğunun bir simgesidir. İnternet ağı yeni bir dünya oluşturuyor. Dünyaya bakışın bir kapsamı da internet, e-ticaret, e-hizmetler olmuştur. Siyasi, ekonomik ve kültürel fikirler dünyada hızlı bir şekilde dolaşıyor. Bu bir özgürlük haritası oluşturuyor. Ancak özgürlük burada girişimcilik, yaratıcılık, ekonomi, ticaret ve marka değerinin yükselmesi anlamlarını taşıyor. Basın özgürlüğünde de toplumu ileri götürecek fikirler ne kadar gündemdeyse o kadar iyidir.
Yrd. Doç Dr. Deniz Tansi;
Uluslararası ilişkilerde ebedi dostluk ya da düşmanlık yoktur, ebedi çıkarlar vardır. İsrail-ABD arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyindedir ve temelden bozulması ya da kökten koparıp atılması pek olası değildir.
Yrd. Doç Dr. Burak Küntay;
Bir ülkenin, bir diktatörlükten imtiyaz alması, bir demokrasiden imtiyaz almasından daha kolaydır. Demokrasiyi şartlı kabul etmek diye bir şey yoktur; ya tam kabul edersin ya etmezsin. Ülkelerin dış politikalarında aşk yoktur; sadece menfaat ve çıkar vardır.