Diplomat Okulu'na katılan Dr. Rinaldo Marmara büyük bir müjde verdi. Bahçeşehir Üniversitesi'yle ortak olarak yürütülen projeye göre bütün tarih arşivleri bir araya toplanacak.
Diplomat Okulu’nun 5. Haftası Hırvatistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Amir Muharemi, Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi, The Economic Times Köşe Yazarı Prof. Neeraj Kaushal, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang, Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu Kültür Ateşesi, Fransa Montpellier III Üniversitesi Öğretim Üyesi Rinaldo Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Hırvatistan’ın Avrupa Birliği Üyeliği Süreci, Uluslararası Göç ve Ekonomik Buhran, Çin’de Yaşanan Son Gelişmeler ve Türkiye-Çin İlişkileri gibi konuların yanı sıra Türkiye -Vatikan Diplomatik İlişkiler ve Türkiye-Rusya İlişkileri ve NATO’nun Füze Krizi gibi farklı ve irdelenmesi gereken konularla ilgili olarak da katılımcılara bilgi verildi.
Toplantıda özetle şunlar konuşuldu:
Amir Muharemi;
"Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olmadan Avrupa Birliği başka bir kadere sahip olacaktır. Hırvatistan olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini gönülden istiyoruz. Türkiye Avrupa Birliği üyeliği sonucunda Avrupa’da her alanda değişiklikler yaratacaktır. Türkiye’nin Avrupa ülkesi olup olmamasının coğrafi olarak değerlendirilmemesi gerekir; önemli olan Türkiye’nin Avrupa Birliği kriterlerinin çoğunluğunu tamamlamış olmasıdır."
Prof. Neeraj Kaushal;
"Şu anda dünyadaki göç hareketinin %5’i gelişmiş ülkelerdeki insanların gelişmekte olan ülkelere doğru göç etmesi yönündedir. Bu durumun sebebi bölgedeki iş imkânlarıdır. Dolayısıyla günümüzdeki göç hareketi düzenli bir göç hareketi değildir. Bu bağlamda yüksek kalifiye olmuş insanlar da gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğu hareket edebilmektedir."
BÜTÜN TARİH ARŞİVLERİ TOPLANIYOR
Zhang Qingyang;
"Çin-Türkiye diplomatik ilişkilerinde 40. yılı aştık, iki ülkenin de gelişmesi ve büyümesi adına iş birliği projelerinin yürütülmesi gerekiyor. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkiler üst düzey yöneticilerin daha sık görüşmeleri neticesinde olumlu sonuçlar doğurmuştur. Hızlı gelişen iki ülke olarak Çin ve Türkiye’nin birbirini tamamlamanın yanı sıra, birbirlerine ihtiyaç duymaktadır."
Dr. Rinaldo Marmara;
"Tarih araştırmacılarının işini biraz daha kolaylaştırmak için Bahçeşehir Üniversitesi ile ortak bir proje yürütülmektedir ve bu proje çok yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır. Projenin amacı bütün arşivleri toplayarak tarih araştırmacıları için yol gösterici olmaktır ve o içeriğe göre istediği bir belgeyi direkt olarak Vatikan’dan isteyebilecektir."
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın;
"Türkiye'nin Ortadoğu siyaseti doğru yöndedir. Demokratik ve güçlü Türkiye Ortadoğu’da yaşayan toplumlara örnek olabilir. Ayrıca İsrail ile sorunlar noktasında Türkiye kısa vadede bu süreçten zarar görmez ancak Amerika'nın müttefiki olan İsrail ve Türkiye'nin aslında iyi geçinmesi gerekir."