Kobe Depremini yaşamış Japon bilimadamları Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir konferans vererek 'Deprem ve Belediyecilik" konusundaki deneyimlerini aktardılar ve önerilerini sıraladılar.
1995 yılında büyük deprem yaşamış olan Kobe şehrinin kısa bir süre içerisinde yaralarını sarıp normale dönme sürecini Kobe Belediyesi'nde üstlendikleri görevler ile deneyimlemiş, farklı bilim dallarına mensup uzmanlardan oluşan 5 kişilik Japon Heyeti çeşitli incelemelerde bulunmak ve konferans vermek üzere Türkiye'ye geldi.
Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde ve Şişli Belediyesi sponsorluğunda gerçekleştirilen bu sosyal sorumluluk kapsamında, Japon bilimadamları; Yeryüzü Bilimi ve Felaket Önleme Ulusal Enstitüsü Hyogo Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi görevlisi Dr. Takuya Nagac, Kobe Vatandaşları Kooperatjf Topluluğu Eski Genel Müdürü Toshiyuki Onoda, Hyogo İnşaat Mühendisleri Eski Genel Müdürü Eiji Tarumi, Kobe Belediyesi'nden Yoshira Hayashi, Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Türk Kültürü Araştırma Merkezi Direktörü Shigeyuki Okazaki 20 Aralık 2011 tarihinde Van'a giderek incelemelerde bulundu. Heyet daha sonra 22 Aralık 2011 Perşembe Günü Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Deprem ve Belediyecilikte Kobe Deneyimi" konulu bir konferans verdi.
Van Depremi'nde hayatını kaybeden Japon doktor Atsushi Miyazaki adına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan konferansta Türkiye'nin depreme hazırlık konusunda çok çalışması gerektiğini söyleyen bilimadamları "Depreme hazırlık koordinasyon gerektiren bir iştir. Bizler bu konuda çok uzun yıllardır çalıştık, çalışıyoruz" deyip, "binaların depreme dayanıklılığı nasıl sağlanır, afet olmadan önce nasıl önlem alınır ve afetten sonra yönetimler nasıl işler" konusunda bilgilerini aktardılar.