Diplomat Okulu'nun ikinci haftası George Mason Üniversitesi Conflict Analysis and Resolution Merkezi Başkanı Marc Gopin'in 21. yüzyılda devletlerarasında meydana gelen çatışmaların çözümleri yolunda yaptığı değerlendirmelerle başladı.
George Mason Üniversitesi Conflict Analysis and Resolution Merkezi Başkanı Dr. Marc Gopin, Türkiye-Avrupa Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili, T.C Libya Eski Büyükelçisi Uluç Özülker; Avrasya İncelemeleri Merkezi Başkanı, Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Eski Başkanı, Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem'in katıldığı programda; diplomasinin önemli araçlarından olan çatışma yönetimi alanı ve uygulamaları, Kaddafi sonrası Libya ve bölge ile ilgili son gelişmeler, uluslararası hukuk açısından Ermeni meselesi ve Türkiye- Ermenistan ilişkileri gibi pek çok konu başlığına değinildi.
Katılımcıların görüşleri kısaca şöyleydi:
Dr. Marc Gopin;
- Devletlerin küresel olaylar açısından iletişimini anlamak sadece bir toplumdaki kötüleri tanımlayarak değil aksine iyilerin durumlarını tanımlayarak anlaşılabilir. 20. Yüzyıldan itibaren dini olmayan rejimler; çoğunlukla totaliter ve otoriter rejimler olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum ise günümüzde çatışmalarda büyük bir etkiye sahip olmakla birlikte yaşadığımız yüzyılda bunları çözümlemek gerekiyor.
- Bireyler diplomasi içinde çok etkilidir; bireylerin karar vericiler üzerindeki etkisi çatışma yönetiminde yadsınamaz öneme sahiptir.
Uluç Özülker;
- "Arap Baharı" ile birlikte bir İslamlaşma akımı oldu. Seküler ve milliyetçi Arap akımının yerini İslamcılık düşüncesi aldı ve bunlar çeşitli formlarda ortaya çıktı.
- Türkiye'nin muasır medeniyet seviyesine yükselebilmek için Avrupa üyeliği hedefinden vazgeçmemesi gerekir. Fakat bu hedefin bir Avrupa ülkesi olmaktan çok, Avrupa'ya üye devletlerin sahip olduğu refahı yakalamak ülküsü olması gerekir.
Ömer Engin Lütem;
- Türkiye'nin Ermenilerle sağlıklı ilişkiler kuramamasının 3 nedeni Türkiye'den toprak talepleri, soykırım iddiaları ve Karabağ sorunudur.
- Türkiye Ermenistan ilişkileri, Ermenistan'da başa gelen yöneticilere göre zaman içerisinde değişiklik göstermektedir.