Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, New York Üniversitesi (NYU) ve Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Yöntemleri Okulu (BAYO) ortaklığında düzenlenen "Tıpta Yeni Yaklaşımlar Konferansı - 1" uluslararası camiadan önemli bilim insanlarını Türkiye'de bir araya getirdi.
"OBEZİTE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR"Sağlığa biyolojik, psikolojik ve sosyal bir çerçeveden bakılan konferansta NYU'dan Perry Halkitis, Rhode Island Üniversitesi'nden Theodore Walss, yine NYU'dan Niyati Parekh ve Danielle Ompad gibi isimler yer aldı. Çok sayıda sağlık görevlisi, bilim insanı, akademisyen, emniyet mensubu ve rehber öğretmenin katıldığı konferansta Dr. Parekh, "Türkiye'de kadınların yüzde 48'i, erkeklerin yüzde 46'sı obezite ile karşı karşıya. Obezite kanser riskini artırıyor, erken teşhisi zorlaştırıyor" dedi.
"OTURMAK ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 40 ARTIRIYOR"Son yirmi yılda obeziteye yakalanan kişi sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Parekh, ABD'de bu oranın yüzde 70'e kadar vardığını dile getirdi. Obeziteye beslenme, aktivite alışkanlıkları ve stresin neden olduğunu vurgulayan Parekh, American College of Sports Medicine'ın 2011'deki çalışmasından çarpıcı örnekler verdi. "Araştırmalara göre günde 15-16 saati oturarak geçiriyoruz. Bu durum ölüm riskini yüzde 40 artırırken, ani ölümler, depresyon, tansiyon ve kanser gibi hastalıkların da oluşumunu hızlandırıyor" dedi. Pek çok besinin yirmi yıl öncesine göre daha kalorili hale geldiğine dikkat çeken Parekh, "Tek bir tuşa basarak bu gıdaları kapımıza kadar getirtiyoruz. İnsanlar daha az paraya daha fazla kalorili yiyecek almaktan mutlu oluyor. En önemli nokta eğitimin ve sağlıklı yiyeceklere erişimin artırılması" dedi. Obezite ile gelişen hormonal değişikliklerin insülin direncini etkilediğini ve bu nedenle hücre çoğalmasını artırdığını vurgulayan Parekh, "Diğer yandan hormonel etkiler nedeniyle kanser teşhisi de gecikebiliyor. Örneğin prostat kanseri, zayıf erkeklerde kilolu erkeklere oranla daha erken teşhis edilebiliyor" dedi.