Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden 3 Yeni Proje
Bahçeşehir Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi işbirliği ile açılan BAU Robotik Laboratuvarı'nda 3 yeni proje gerçekleştiriliyor.
Bahçeşehir Üniversite ve Stanford Üniversitesi işbirliği ile açılan BAU Robotik Laboratuvarı'nda 3 yeni proje gerçekleştiriliyor.
Dokunma Hissini Geri Kazandıracak
Proje Başlığı: Minimal Invazif Cerrahi için Kuvvet Geri Beslemeli Robotik Forseps Tasarımı ve Geliştirilmesi
Günümüzde kullanılan robotik cerrahi sistemlerinin konvansiyonel laparoskopik cerrahiye göre en büyük dezavantajı, doktorların aletlerin dokunduğu yüzeyleri hissedememesi ve aletlere uygulanan kuvvetlerin cerraha iletilememesidir. Robotik cerrahi sistemlerini kullanan doktorlar, en önemli duyularından biri olan dokunma duyusu olmadan, etkin bir şekilde operasyon yapamamaktadırlar. Marmara Üniversitesi iş işbirliği içerisinde yürütülen bu projenin amacı, cerrahların daha kolay, daha hızlı, daha hassas ve hasta vücuduna en az zararla operasyon yapmasına imkân sağlayacak, cerraha dokunma hissini geri kazandıracak bir minimal invazif robotik cerrahi sistemi prototipinin geliştirmektir.
Haberleşme Platformları Genişleyecek
Proje Başlığı: Akıllı fabrikalar için otonom tasıyıcılar ve gerekli insan-makine ve makine-makine arayüzlerinin gelistirilmesi.
Son yıllarda bilhassa otonom karayolu araçlarının gerçeklenmesinde kritik teknolojik engeller aşılmıştır. Bu teknolojik ilerlemelerin fabrika içi ortamlarda görev yapan tam otonomiye sahip OTA'lara uygulanması ile yeni nesil OTA'ların geliştirilmesi bu projenin ana amacıdır.Yürütücülüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Yongki Yoon'un yaptığı projede geleceğin fabrikalarında kullanılmak üzere otonom taşıyıcı araç (OTA) ve bunların tüm fabrika içi sisteme entegre olarak çalışması için gerekli insan-makine, makine-makine ara yüzleri ve haberleşme platformlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Yeni Nesil Sualtı Robotları Geliyor
Proje Başlığı: Sualtında Manipülasyon için İnsansız Robot Mürekkepbalığı Geliştirilmesi ve Tasarımı
Yöneticiliğini ve yürütücülüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Berke Gür'ün yaptığı projenin hedefi, mevcut insansız sualtı araçlarının sağlayamadığı marifette sualtına müdahale etmeyi mümkün kılacak yeni nesil bir sualtı robotu geliştirmektir. Bu platformun gerçekleşmesinde biyomimetik (doğadan esinlenilen) tasarımlar, yeni malzemeler, itki yöntemleri ve iletişim teknolojilerinin kullanılması öngörülmektedir.