Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Dış İlişkiler Komitesi üyeleri İngiliz parlamenterler; Richard Ottoway, Mike Gapes, Andrew Rosindell, Rory Stewart, Frank Roy'un yanı sıra Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Yılmaz Esmer, Doç. Dr. Selcen Öner, Yrd. Doç. Dr. Deniz Tansi, Yrd. Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Selin Özoğuz gibi değerli akedemisyenlerin katılımı ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, Türk iç ve dış politikasındaki gelişmeler ve Türkiye-İngiltere ilişkileri ele alındı.
ASKERİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZALDIToplantının satırbaşları ise şöyleydi:
"Sivil-asker ilişkileri, AK Parti hükümetinin 2002 reformları ve Türkiye'nin AB üyelik sürecinde yapmış olduğu yargısal reformlarla askerin siyaset üzerindeki etkisi azaldı.
Avrupa Birliği ile uyum yasaları kapsamında kadın hakları ve insan hakları konularında önemli ilerlemeler oldu.
Avrupa Birliği Türkiye'nin ulaşmak istediği bir hedefti, fakat günümüzde Avrupa Birliği artık önemini kaybetti.Ayrıca Türkiye için demokratikleşme süreci çok uzun zamandır devam eden bir süreç; AB AK Parti için itici bir güç olmaya devam etmektedir.
AB üyelik sürecinde Kıbrıs Sorunu ve Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini istememesi ve bunun için bazı fasılları açmak istememesi Türkiye'de insanların AB'ye bakış açısının büyük oranda negatif yönde değişmesine sebep olmuştur. Bunun yanı sıra kadın hakları, yargı sistemi ve eğitim sisteminde yapılacak reformlar AB'ye üyelik sürecinde önemlidir.
İNGİLTERE İLİŞKİLERİ GELİŞİYORİngiltere Shengen'in ve Avrupa para birliğinin bir parçası değil ve olamaz. AB algısı, Almanya ve Fransa'nın önderliğinde şekillenen ve toplumların sesini duyuramadığı bir birlik olarak şekillenmiştir. Avrupa Parlamentosu ve üye ülke parlamentolarının AB karar alma sürecinde etkin olamamaları AB'de demokratik açığa neden olmaktadır.
2012 uluslararası konjonktür nedeni ile Türkiye-İngiltere-ABD ilişkilerinin gelişmesine neden olacaktır.