Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Amerikan Barolar Birliği ile ortak yürüttüğü, Türkiye’de aile içi şiddetle mücadele kapsamı dahilinde geçtiğimiz yıl başlattığı proje başarıyla devam ediyor. Proje kapsamında polis, hakim, savcı, avukat, sosyal hizmet uzmanları, doktorlar, adli tıp uzmanları, imamlar ve öğretmenlerden oluşan meslek gruplarına “ Aile İçi Şiddet Klinik Eğitimleri ve Halkı Bilinçlendirme Panelleri” adı altında aydınlatıcı bilgiler veriliyor.
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, yöneticiliğini yaptığı ve işin hukuki içerik kısmında Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Feridun Yenisey ile koordineli olarak yaşama geçirdikleri proje için şunları söyledi:
“Giderek artan boyuttaki şiddet, özellikle de aile içi şiddet ve bunun yarattığı travmalar yalnız ülkemiz insanlarını değil, dünyayı da ilgilendiren ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu sorunun çözümünde üniversite olarak katkımız olması gerektiği olgusuyla harekete geçtik. Duygusal, ekonomik, fiziksel ve cinsel boyutları olan bu onaylanamaz eylem yeterince tanımlanırsa, bireyler, aileler, dolayısıyla toplum, şiddetle ilgili yasal haklarını bilirler, sorumluluklarını ve yasal uygulama boşluklarının çerçevesini daha net çizebilirler diye düşündük. Sürecimiz böyle başladı. Travmatik deneyimlere maruz kalan kişilerle görüşmede etkili iletişim tekniklerini kullanan, onlara tıbbi gereksinimlerini karşılamada, yasal haklarını güvence altına almada yardımcı olacak ve uygun bir başvuru/sevk plânı geliştirmede destek sağlayacağından emin olduğumuz bir kadromuz var. Dolayısıyla güçlü ve faydalı bir sosyal dayanışma plâtformu oluşturduk. Kendimize güveniyoruz.”
İLK ETAPTA 10 İL
Eğitim içeriği Amerikalı uzman avukat Mary Ellingen tarafından belirlenen ve Dr. Leylâ Welkin tarafından kaleme alınan 'Kadın Sorunlar Çözüm Taslağı'nda hedef kitle olarak polis, hakim, savcı, avukat, sosyal hizmet uzmanları, doktorlar, adli tıp uzmanları, imamlar ve öğretmenlerden oluşan meslek grupları seçilmiş. Bu proje için Türkiye genelinde ilk etapta belirlenen il sayısı ise 10.
İletişim, şiddet ve yasal mevzuat konusunda deneyimli, uzman, akademisyen ve avukat olmak üzere üç eğitimci tarafından bu illerde 25 kişi ile sınırlı tutulan panel katılımcılarına konu ile ilgili aktarımda bulunuluyor. Her eğitim gününün sonunda toplantı, yarım saat süreyle halkın geneline açık hale getirilmiş. Yazılı ve görsel materyallerle desteklenen bu programda konuşmacı olarak Leylâ Welkin, Yrd. Doç. Dr. Neylân Ziyalar ve Bahçeşehir Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Sinan Altunç da yer alıyor.
7-8-9 Ekim’de İstanbul’da start verilen projede ikinci durak; 21-22 ve 23 Ekim’de gerçekleştirilen panele ev sahipliği yapan Çanakkale. Süreç, 18-19-20 Kasım 2011’de Zonguldak, 9-10-11 Aralık 2011 Nevşehir, 16-17,18 Aralık 2011 Giresun, 6-7-8 Ocak 2012 Gaziantep, 20-21-22 Ocak 2012 Van, 27-28-29 Ocak 2012 Kütahya, 10-11-12 Şubat 2012 Siirt bilgilendirme toplantılarıyla devam edecek ve ekibin 24-25-26 Şubat 2012 Erzincan’ı ziyaretiyle bitecek.
KONU MECLİS'E GİDECEK!
Aynı kadronun 23-24 Kasım 2010’da ilkini gerçekleştirdiği ve 6-7 Mart 2012’de başlayacak olan “Aile İçi Şiddetle Mücadelede Yasal Mevzuatta Boşlukların Giderilmesi” konulu yuvarlak masa çalıştaylarının da olduğunu söyleyen Prof. Nuhoğlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, İstanbul Valiliği İnsan Hakları İl Danışma Masası Başkanı Av. Vildan Yirmibeşoğlu ve İstanbul Emniyeti Toplum Destekli Şube Müdürlüğü’ne desteklerinden dolayı teşekkür borçlu olduklarını belirtti.
Projenin final aşamasında bir “Sonuç Bildirgesi” yayınlanacak. Değerlendirmenin Meclis’e taşınması da gündemde.